Ανακοίνωση για την Παγκόσμια ημέρα νερού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Το νερό δεν αποτελεί εμπόρευμα, αλλά κοινό αγαθό, που πρέπει να προστατεύεται και να χρησιμοποιείται με βιώσιμο τρόπο, τόσο από την άποψη της ποιότητας όσο και της ποσότητας.

 Σήμερα με βάση έρευνες που έχουν δει το φως τη δημοσιότητας, περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές με μεγάλη έλλειψη σε καθαρό νερό. Υπολογίζεται επίσης, ότι τα δύο δισεκατομμύρια εξ αυτών που ζουν σε περιοχές με έλλειψη καθαρού νερού, αντιμετωπίζουν και σοβαρά  προβλήματα πρόσβασης.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικές έρευνες για το νερό, στην Ινδία, η οποία βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας  λειψυδρίας, ενώ στην Μ. Βρετανία υπολογίζεται  ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν ανάγκη για καθαρό νερό θα αυξηθεί κατά 50 εκατομμύρια μέχρι το 2050, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι η Μ. Βρετανία μέσα στα επόμενα 25 χρόνια δεν θα διαθέτει επάρκεια σε υδάτινους πόρους για να καλύψει τη ζήτηση.

Ως εκ τούτων, και σύμφωνα με όσα δείχνουν τα στοιχεία, η Παγκόσμια κρίση για το νερό συνεχώς επιδεινώνεται. Σήμερα χρησιμοποιείται η εξαπλάσια ποσότητα νερού σε σχέση  με τον προηγούμενο αιώνα.

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει διαφορετική σκέψη  από όλες και όλους όσον αφορά στη διαχείριση του νερού σε όλες τις χρήσεις του (οικιακή, γεωργική, βιομηχανική).

Ο κλάδος μας- των υδραυλικών – πρέπει να προβεί σε έξυπνες προτάσεις και κατασκευές προς του καταναλωτές, ώστε να υπάρξει σε καθημερινή βάση σωστή διαχείριση και εξοικονόμηση νερού.