«Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» δελτίο τύπου ΟΒΥΕ

«Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» δελτίο τύπου ΟΒΥΕ

Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας κατά την  τηλε- συνεδρίασή  του στις 23/7/20 και κατόπιν πρότασης μέλους του Δ.Σ., δημοσιεύει το παρόν δελτίο, εκφράζοντας την αντίθεση  του κλάδου στο νόμο του κράτους ν.4703/2020  σχετικά με τις απαγορεύσεις  και τους περιορισμούς, που ψηφίστηκαν όσον αφορά στις δημόσιες συναθροίσεις – κινητοποιήσεις – διαμαρτυρίες .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Η ΟΒΥΕ,   εκπροσωπώντας δεκάδες  μικρές & ατομικές επιχειρήσεις, έχει γνώση και εμπειρία για το ρυθμιστικό πλαίσιο των διαδηλώσεων και συναθροίσεων στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, το οποίο πλέον  αλλάζει  εκ βάθρων με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο 4703/2020 «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις»

Ειδικότερα η ΟΒΥΕ δηλώνει την αντίθεσή  της στα εξής σημεία του νόμου :

Η υποχρέωση γνωστοποίησης που προβλέπεται (άρθρο 3)για  κάθε συνάθροιση στην αστυνομία,  ισοδυναμεί με αίτηση προγενέστερης άδειας που ουσιαστικά εκχωρεί στην κάθε κυβέρνηση το δικαίωμα να αποφασίζει ποιες συναθροίσεις θα επιτρέπονται και ποιες όχι.

– Όπως επίσης και  η υποχρέωση του «οργανωτή» (άρθρο 4 του νόμου)να μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της συνάθροισης και να συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή, συμμορφούμενος με τις υποδείξεις της, μετατρέπει εκλεγμένους συνδικαλιστές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όργανα του νόμου, βάλει  την ανεξαρτησία τους κι αλλάζει το χαρακτήρα τους.

Ως εκ τούτων, η ΟΒΥΕ δηλώνει ότι το Σ.Κ. δεν αποτελεί απειλή για καμία κυβέρνηση, αντίθετα, εκφράζει την αγωνία χιλιάδων μικρών επιχειρηματιών, αυτοαπασχολούμενων, που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβιώσή τους, και η ελεύθερη έκφραση της διαμαρτυρίας τους και των αγώνων τους, δεν πρέπει να μπαίνει σε περιορισμούς,  οι οποίοι δεν είναι απαραίτητοι, καθώς,  το Σ.Κ. ποτέ δεν προκάλεσε αναστάτωση ή επεισόδια στην Αθήνα ή σε άλλη μεγάλη πόλη.

Η κυβέρνηση  και κάθε κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να μεριμνήσει για την πάταξη του «φαινομένου»  των διαχρονικών μπαχαλάκηδων και των γνωστών – άγνωστων-τόσο για την προστασία των επιχειρήσεων και της κοινωνίας, όσο και για την προστασία των ανθρώπων που εκπροσωπούν  νόμιμα το Συνδικαλιστικό Κίνημα της χώρας και διαδηλώνουν για το δίκαιο των αιτημάτων τους.