– Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι και Αγρότες επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία για το νέο ασφαλιστικό έτος (2023)
Σε λειτουργία τέθηκε στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 (Ενότητα Ασφαλισμένοι → Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023).
Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/1/2023.
Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2023, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.
Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.
Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ
– ΟΟΣΑ: Την Τρίτη η παρουσίαση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία
Η ειδική έκθεση για την Ελλάδα εστιάζει στο πώς θα διατηρηθεί η ανάκαμψη εν μέσω των αυξημένων τιμών ενέργειας και τροφίμων καθώς και στο πώς θα αυξηθούν τα εισοδήματα και θα επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση.
Aπό το Μέγαρο Μαξίμου θα παρουσιάσει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), Ματίας Κόρμαν, την έκθεση του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία την ερχόμενη Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, στις 12.30. Στην εκδήλωση θα είναι παρών και ο πρωθυπουργός.
Η ειδική έκθεση για την Ελλάδα εξετάζει τις πρόσφατες οικονομικές επιδόσεις της και εστιάζει στο πώς θα διατηρηθεί η ανάκαμψη εν μέσω των αυξημένων τιμών ενέργειας και τροφίμων καθώς και στο πώς θα αυξηθούν τα εισοδήματα και θα επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση.
Με πρωτοφανή χαμηλά επιτόκια – για τα σημερινά δεδομένα – δανείζονται όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο μπορεί να καλύψει επενδυτικά σχέδια ύψους 30 δισ. ευρώ έως το 2026.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το μεσοσταθμικό επιτόκιο για το περασμένο έτος διαμορφώθηκε στο 1,2% -αυξημένο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο όπου κυμαινόταν στο 0,9%.
Στην Ελλάδα, το 2022 υπεγράφησαν συνολικά συμβάσεις συνολικού ύψους 10,53 δισ. ευρώ για 291 έργα, εκ των οποίων οι 167 προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Από το σύνολο των έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί, τα 4,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε χρηματοδότηση του RRF, τα 3,51 δισ. ευρώ σε κεφάλαια τραπεζών και τα 2,52 δισ. ευρώ σε ίδια συμμετοχή.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες επισήμαναν ότι οι επενδύσεις μέσω RRF καλύπτουν σχεδόν όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και αναμένεται να δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια.
Υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές εκφράζουν την ικανοποίησή τους στο Capital.gr αναφορικά με την ταχύτητα απορρόφησης των πόρων του RRF τον πρώτο χρόνο ισχύος του προγράμματος και εκτιμούν ότι η χώρα μας θα αξιοποιήσει το σύνολο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.
Δεν αποκλείουν, πάντως, οι ίδιες πηγές το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να προλάβουν να ενταχθούν όλα τα σχεδιαζόμενα έργα -ιδίως του Δημοσίου που εμφανίζουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις- όχι μόνο στη χώρα μας αλλά συνολικά στην ΕΕ.
Ανεβαίνει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις
Παρότι το κόστος δανεισμού μέσω του RRF επηρεάζεται και αυτό από τη ραγδαία άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων -κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο εξάμηνο- παραμένει πολύ χαμηλότερο από τον αμιγώς τραπεζικό δανεισμό.
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν αύξηση του επιτοκίου στα νέα επιχειρηματικά δάνεια κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,30%. Μάλιστα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αύξηση ήταν διπλάσια -26 μονάδες βάσης- στο 4,68%, γεγονός που αποδεικνύει ότι σε συνθήκες σύσφιξης ρευστότητας οι μικρότερες επιχειρήσεις πλήττονται περισσότερο.
Συγκεκριμένα, για τα νέα δάνεια έως 250.000 ευρώ το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης στο 6,09%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης στο 5,03% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στο 4,24%.
Για τα υφιστάμενα επιχειρηματικά δάνεια, το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 27 μονάδες βάσης στο 3,97%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο στα επαγγελματικά δάνεια αυξήθηκε κατά 47 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,54%.
Παρά τις συνθήκες νομισματικής σύσφιξης στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες, οι οποίες αναμένεται αν διατηρηθούν και για μεγάλο μέρος -αν όχι όλη τη διάρκεια- του 2023, στελέχη των τραπεζών εμφανίζονται καθησυχαστικά σε ό,τι αφορά τη ζήτηση νέων δανείων.
Βασικός λόγος είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και η φθηνή χρηματοδότηση που παρέχει σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ, SURE κ.ά., καθώς και ο ισχυρός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να υπερβεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το επόμενο έτος.
Πηγή: Capital.gr
– Στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ασπροπύργου ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου και η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κ. Γεωργία Πηλιχού, καλωσορίζουν το κοινό και τα Μ.Μ.Ε στον νέο κύκλο διαλέξεων του 2023, και τους προσκαλούν στη διάλεξη του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Ασπροπύργου, που θα δώσει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών & Επίτιμος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Πειραιώς, με τίτλο: «Ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης».
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2023, στις 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Δημήτριος Καλλιέρης» του Πνευματικού Κέντρου, Αλέκου Παναγούλη 13 στην Πλατεία του Αγίου Δημητρίου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλ: 2132006530 και 2105577191 εσωτ.:4 – anoixto.pan.asp@gmail.com
– Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι γλιτώνουν την επιστροφή των ενισχύσεων
Τον δρόμο για τον επανυπολογισμό του «λογαριασμού» της επιστρεπτέας προκαταβολής για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που κλήθηκαν να επιστρέψουν στο κράτος εφάπαξ και με τόκο το 100% των ενισχύσεων άνοιξε η νέα απόφαση των υπουργείων Οικονομικών.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αλλά και όσες διαπιστωθεί ότι τήρησαν τη ρήτρα απασχόλησης με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων θα απαλλαγούν από την έντοκη και εφάπαξ επιστροφή ολόκληρου του ποσού της επιστρεπτέας.
Μάλιστα παρασχέθηκε και η δυνατότητα έκπτωσης 15% επί του επιστρεπτέου ποσού για την εφάπαξ καταβολή, εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δεν τήρησαν τους όρους της επιστρεπτέας θα πρέπει να επιστρέψουν ολόκληρο και με τόκο το κρατικό δάνειο που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2023. Με την κοινή υπουργική απόφαση:
– Αλλάζουν τα POS: Έρχεται υποχρεωτική διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές
Κομβικής σημασίας είναι το 2023 για την φορολογική διοίκηση, αφού αναμένεται να υλοποιηθεί το στρατηγικής σημασίας έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ενώ εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί η υποχρεωτική εγκατάσταση των POS σχεδόν σε όλους του κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ προχώρησε στην έκδοση οδηγιών ώστε να τρέξουν ταχύτερα οι σχετικές διαδικασίες για την υλοποίηση του project. Παράλληλα θα πρέπει οι φορολογούμενοι να αποστέλλουν προς την ΑΑΔΕ και το myDATA τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν σε πραγματικό χρόνο ή τουλάχιστον άμεσα.
Απαραίτητη πλέον η έκδοση απόδειξης για τη χρήση του POS
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση του έργου δεν θα μπορεί κάποια επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας να κάνει χρέωση σε κάποιον πελάτη μέσω POS αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή.
Στόχος είναι το έργο της διασύνδεσης να υλοποιηθεί την προσεχή ‘Άνοιξη και με τον τρόπο αυτό να κλείσει ένα μεγάλο παράθυρο φοροδιαφυγής που υπάρχει στην ελληνική οικονομία. ‘Αλώστε όπως σημειώνουν οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών με τις ενέργειες της κυβέρνησης έχει συρρικνωθεί το κενό ΦΠΑ, δηλαδή οι απώλειες εσόδων από τον φόρο, αλλά παραμένει ακόμη σε υψηλό επίπεδο με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
ο κενό ΦΠΑ ανήλθε στα 3,2 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν και όπως είχε τονίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, με άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο στα κρατικά έσοδα, στην εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής και κυρίως, στη διασφάλιση των προϋποθέσεων για ακόμα χαμηλότερη συνολική φορολογική επιβάρυνση των πολιτών».
Παράλληλα ο υπουργός είχε τονίσει ότι «αποδεικνύεται, ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ψηφιοποίηση της οικονομίας, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αποδίδουν καρπούς. Η φορολογική συμμόρφωση αυξάνεται. Το κενό ΦΠΑ συρρικνώνεται. Ενώ, αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ουσιαστική, μη συγκυριακή, πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ΦΠΑ».
Πρόσφατα λοιπόν με αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές για δύο νέους τύπους Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) ενώ επικαιροποιούνται οι προδιαγραφές διασύνδεσης μεταξύ ταμειακών και POS.
Με τις νέες προδιαγραφές διασφαλίζεται η ακρίβεια των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, βελτιώνεται η κρυπτογράφηση στην επικοινωνία μεταξύ των δύο συσκευών και ο τρόπος χειρισμού των πιθανών βλαβών είτε στον ΦΗΜ είτε στην υποδομή σύνδεσης των δύο συσκευών.
Η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, θα αποτελέσει ένα ακόμα όπλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη και σε πραγματικό χρόνο εικόνα για το ύψος και το χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης καθώς και για τον τρόπο πληρωμής και έτσι να εντοπίζουν περιπτώσεις απόκρυψης τζίρου και μη απόδοσης του ΦΠΑ.
Με το νέο σύστημα τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS), δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής αλλά το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.
Ο «οδικός χάρτης» για το νέο σύστημα, βήμα προς βήμα
Ας δούμε αναλυτικά και βήμα βήμα πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα:
H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει “πληρωμή με κάρτα” και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) “online έγκριση” ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Επιπλέον, ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, εφόσον αυτός το υποστηρίζει.
Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.
Παράλληλα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ προβλέπονται βελτιώσεις και χρονικές «ανάσες» σε πάνω από 1,3 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για τη διαβίβαση των δεδομένων των συναλλαγών στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Συγκεκριμένα:
Χρόνος διαβίβασης στο myDATA μέσω ERP: Από 1 Απριλίου 2024 η διαβίβαση της σύνοψης παραστατικών συναλλαγών μέσω προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/ λογισμικό, ERP), θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Από τις 5 Ιουλίου 2022 και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, η διαβίβαση της σύνοψης παραστατικών μέσω προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/ λογισμικό, ERP), προβλέπεται εντός της επόμενης ημέρας από την ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού. Προβλέπονται εξαιρέσεις για επιχειρήσεις με πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών και ειδικές συνθήκες έκδοσης των παραστατικών τους.
Χρόνος διαβίβασης στο myDATA μέσω της Φόρμας Καταχώρισης: Για το έτος 2023, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τη φόρμα καταχώρισης, υποχρεούνται να διαβιβάζουν τις συνόψεις των παραστατικών τους εντός της επόμενης ημέρας από την ημερομηνία έκδοσης. Κατ’ εξαίρεση, οι επιχειρήσεις που το προηγούμενο φορολογικό έτος είχαν ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ μπορούν να διαβιβάζουν τα σχετικά δεδομένα μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρησης της ΑΑΔΕ έως τη 10η ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδίδονται.
Ταμειακές μηχανές: Μετατίθεται για την 1η Απριλίου 2023 η υποχρέωση διαβίβασης χαρακτηρισμού των εσόδων λιανικής που εκδίδονται από ταμειακές μηχανές διαμέσου του πληροφοριακού συστήματος ΦΗΜ. Μέχρι την 31η Μαρτίου 2023, τα σχετικά δεδομένα εξακολουθούν να διαβιβάζονται μέσω των προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (λογιστικό ERP) ή της ειδικής φόρμας καταχώρισης της ΑΑΔΕ e-send.
Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Επεκτείνεται σε έξι μήνες το στάδιο προσαρμογής στην έκδοση παραστατικών αποκλειστικά με ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω Παρόχου, για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν αυτόν τον τρόπο έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών. Η δυνατότητα αυτή αφορά τις συναλλαγές χονδρικής με άλλες υπόχρεες επιχειρήσεις όσο και τις συναλλαγές με το Δημόσιο, στο πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων.
QR code: Παρέχεται η δυνατότητα να υπάρχει QR code στα λογιστικά στοιχεία που εκδίδονται με τη χρήση προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό ERP).
Αλιείς: Καθίσταται προαιρετική η υπαγωγή των αλιέων που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στις υποχρεώσεις διαβίβασης δεδομένων στο myDATA
Πηγή: iefimerida.gr
ENΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ – ΑΠΟΨΕΙΣ
– Άρθρο του Κ. Βρεττού στην «Κ»: Δύο μύθοι για τις ΑΠΕ και μία αλήθεια.
Πριν από µερικούς μήνες έθεσα σε λειτουργία έναν ιδιόκτητο μικρό φωτοβολταϊκό σταθμό στην Κεντρική Ελλάδα. Αν δεν ήμουν ειδικευμένος στις ΑΠΕ και είχα διαβάσει εκείνη την περίοδο τo άρθρο του καθηγητή Γιώργου Ατσαλάκη, με τίτλο «O πληθωρισμός θα κολλήσει σε υψηλό ποσοστό», που δημοσιεύθηκε στις 18.12.2022 στην έντυπη έκδοση της «Καθημερινής», θα μπορούσα να είχα μεγάλη ανησυχία για την επένδυσή μου. Κι αυτό διότι το άρθρο γράφει επί λέξει –στην παράγραφο για τις ΑΠΕ– περίπου στη μέση:
«…Η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας επιδοτείται από τα κράτη, αλλιώς οι επενδύσεις δεν θα ήταν βιώσιμες και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα ήταν πανάκριβη. Ποιος θα δημιουργούσε ένα εργοστάσιο που θα παράγει μόνο στο 30% της παραγωγικής του δυναμικότητας; Οι παραγόμενες ποσότητες του 30% πρέπει να επωμιστούν το κόστος επένδυσης του υπολοίπου 70% της παραγωγικής δυναμικότητας που δεν χρησιμοποιείται. Στην οικονομική πραγματικότητα κανείς δεν επενδύει σε εργοστάσια που παράγουν μόνο 30% της δυναμικότητάς τους…»!
Δηλαδή, σύμφωνα με τα άρθρο:
α) Θα έπρεπε να έχω λάβει κάποιας μορφής επιδότηση από το κράτος για το φωτοβολταϊκό μου, που δεν έλαβα, αλλά ούτε και θα μπορούσα αφού δεν προβλέπεται τέτοια επιδότηση.
β) Θα έπρεπε να ανησυχώ ιδιαίτερα, αφού σύμφωνα με το άρθρο, «κανείς δεν επενδύει σε εργοστάσια που παράγουν μόνο το 30% της δυναμικότητάς τους», ενώ εγώ επένδυσα σε ένα φωτοβολταϊκό σταθμό που δεν παράγει ούτε καν 30% της δυναμικότητάς του, αλλά λιγότερο και από 20%!
Ευτυχώς στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να ανησυχήσω, αφού δεν ισχύουν τα παραπάνω που αναγράφονται στο από 18/12/2022 άρθρο.
Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας να προσφέρω ταπεινά την εμπειρία μου στον αρθρογράφο και στους αναγνώστες που έχουν ειδικεύσεις και γνώσεις σε άλλους κλάδους αλλά όχι στην ενέργεια. Ετσι θα μπορούν κι αυτοί με τη σειρά τους να μην ανησυχούν αν θέλουν να επενδύσουν στις ΑΠΕ, αλλά και να γνωρίσουν μια αλήθεια: Οι ίδιες οι ΑΠΕ επιδοτούν σήμερα τους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος:….ολόκληρο το άρθρο εδώ :
– Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες έσωσαν την Ευρώπη από τον ενεργειακό πόλεμο του Πούτιν.
Με σύμμαχο τον καλό καιρό και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, η Ευρώπη φαίνεται πως αντιμετωπίζει το σχέδιο του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει ως όπλο την ενέργεια.
Οι συντονισμένες ενέργειες της Ευρώπης απέναντι στον Πούτιν όσο αφορά στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, φαίνεται πως για την ώρα αποδίδουν καρπούς.
Μετά το απότομο «γύρισμα» των τιμών τον τελευταίο μήνα, τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης έχουν πιθανότατα τελειώσει για την Ευρώπη, σημειώνει το Bloomberg.
Σημειώνεται μάλιστα πως εάν οι καλές καιρικές συνθήκες διατηρηθούν, τότε το Κρεμλίνο δεν θα είναι και τόσο σε θέση να πιέσει τους συμμάχους της Ουκρανίας με όπλο την ενέργεια.
«Ο κίνδυνος μιας πλήρους οικονομικής κατάρρευσης, μιας κατάρρευσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, έχει αποφευχθεί – από όσο μπορούμε να δούμε», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εκφράζοντας έτσι την αισιοδοξία του.
– Μεγάλη πτώση στις τιμές φυσικού αερίου
«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, κάτι που δεν ήμασταν το φθινόπωρο», δήλωσε ο Κλάους Μιούλερ, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής δικτύου της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στο ARD σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «όσο περισσότερο αέριο έχουμε στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην αρχή του έτους, τόσο λιγότερο άγχος και κόστος θα αντιμετωπίσουμε για να τις γεμίσουμε ξανά για τον επόμενο χειμώνα».
Η πτώση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου κατά 80% στις αρχές του 2023 σε σχέση με το υψηλό ρεκόρ που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2022 διαψεύδει τις εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν ακόμη και από θεσμικούς φορείς της ΕΕ ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του καυσίμου θα οδηγούσε σε άνοδο των τιμών.
Συντονισμένες ενέργειες
Το πλαφόν, αν δεν συνέβαλε στην πτώση, σίγουρα δεν οδήγησε σε άνοδο των τιμών όπως προέβλεπαν ορισμένοι, ενώ ευνοϊκό περιβάλλον για τη συγκράτηση των τιμών δημιουργήθηκε από σειρά παραγόντων, όπως:
-Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Ευρώπη που οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης για θέρμανση.
-Η εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, κυρίως με την ταχεία ανάπτυξη νέων σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
-Η μείωση της ζήτησης που προέκυψε από την εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στις χώρες της ΕΕ.
-Η ανάπτυξη των ΑΠΕ που υποκαθιστά ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο η οποία είναι η ακριβότερη πηγή παραγωγής ρεύματος.
-Τα αυξημένα αποθέματα φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι αποθήκες την 1η Ιανουαρίου ήταν γεμάτες σε ποσοστό 83,5 %, που είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.