ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«επέτειος Πολυτεχνείου»

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας, κατά του φασισμού. Τιμoύμε  τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους,  στο φασισμό,  στη βία,  στην ανομία, και στο καθεστώς φόβου.

Οι θυσίες τους, όπως και η αγάπη τους για ελευθερία, δημοκρατία, παιδεία εξακολουθούν να εμπνέουν.

Σήμερα η κοινωνία,   μετά την πολυετή  οικονομική κρίση που  βίωσε, ήλθε αντιμέτωπη με  την πανδημική κρίση, και   πλέον με την γενικευμένη κρίση ακρίβειας σε όλους τους βασικούς τομείς της καθημερινότητας. Υπέρογκες αυξήσεις στην Ενέργεια σε ρεύμα – φυσικό αέριο, στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης, στις πρώτες ύλες , μια γενικευμένη κρίση που η Ε.Ε., αρνείται να αντιμετωπίσει ενιαία και δραστικά. Ειδικότερα στην χώρα μας, η αντιμετώπιση της τεράστιας αυτής κρίσης βασίζεται σε «επιδερμικά μέτρα» στήριξης, μέσω επιδοτήσεων που, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια κόστη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Νοικοκυριά, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση και απελπισία, αλλά, παράλληλα συνεχίζουν να αγωνίζονται παράγοντας πλούτο για τη χώρα.

Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει άμεσα την κοινωνία.

Καταργώντας :

  • τον ΕΦΚ στα καύσιμα
  • το άδικο Τέλος επιτηδεύματος

Επίσης,  οφείλει να εφαρμόσει :

  • Αδιάλειπτο έλεγχο και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, σε είδη πρώτης ανάγκης, στις πρώτε ύλες με απώτερο στόχο να περιοριστεί δραστικά και άμεσα η αισχροκέρδεια.

Οφείλει να :

  • Στηρίξει και να ενισχύσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά.

Η κοινωνία καλείται να πορευθεί  σε έναν πολυσύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Έχουμε λοιπόν χρέος, να αγωνιστούμε στο πλαίσιο μιας ανοικτής δίκαιης κοινωνίας που να τους περιλαμβάνει όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Μια κοινωνία,  που θα λειτουργεί με κανόνες οικονομικής δημοκρατίας – με κανόνες ισονομίας. Μια κοινωνία που θα συμμετέχει  στο χτίσιμο της δημοκρατίας με πρωταρχικό σκοπό   την προστασία των αδύναμων και ευάλωτων.

Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί άμεσα τα  προβλήματα της κοινωνίας με απώτερο σκοπό  την προάσπιση  της εθνικής και οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας.

Οφείλουμε λοιπόν,  να αγωνισθούμε ώστε να μη διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός.