ΕΙΚΟΝΑ nea
20/12/2022
ΕΠΙΚΑΙΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
                                                                                                                                                                                                                                                                            PRESS OFFICE OBYE
Τέλη Κυκλοφορίας 2023: Ανακοινώθηκε επίσημα η παράταση
Σήμερα  Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, ο  Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, υπέγραψε απόφαση που αναφέρει ότι παρατείνεται η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2023, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.
Σε δήλωσή του, ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε: «Σε συνέχεια σειράς παρεμβάσεων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με γνώμονα τη διευκόλυνση των Ελλήνων φορολογούμενων, προχωράμε σε δίμηνη παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2023 και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση».
Βήμα – Βήμα η διαδικασία εκτύπωσης των τελών:
https://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/1381308/teli-kykloforias-2023-anakoinothike-episima-i-paratasi
market pass – Ερωτήσεις/απαντήσεις και παραδείγματα
Από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερμάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, μινι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).
Ύψος ενίσχυσης
Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.
Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές.
Μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης, παραδείγματα:
  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση
Τα ανωτέρα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Περισσότερα στο : https://www.eea.gr/arthra-eea/oles-oi-leptomereies-gia-to-market-pass-erotiseis-apantiseis-kai-paradeigmata/
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ στον τζίρο των επιχειρήσεων με καταλύματα τον Οκτώβριο.
Αύξηση κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων της χώρας που προσφέρουν καταλύματα, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, τον Οκτώβριο εφέτος και ανήλθε σε 637.614.417 ευρώ, έναντι 487.914.972 ευρώ τον Οκτώβριο 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του τζίρου και για τις επιχειρήσεις εστίασης
Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2022 ανήλθε σε 184.507.183 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 19,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 154.083.579 ευρώ.
Αθροιστικά για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2022 ανήλθε σε 822.121.600 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28,1% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 641.998.550 ευρώ.
Κέρδος online   20/12/2022 13:29
ΕΕ: Συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο έκλεισε στα 180 ευρώ/Kwh και υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.
Κ. Σκρέκας: Δικαιώθηκε η πρόταση του πρωθυπουργού
Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε».
 «Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες», τόνισε ο υπουργός.
Κέρδος online   20/12/2022
ΓΣΕΒΕΕ: Σχέδιο αδιαλλαξίας και κυνισμού των τραπεζών για τους ευάλωτους δανειολήπτες
 Στο Δ.Τ. της Συνομοσπονδίας της 15/12/2022 αναφέρονται …
Ως επίδειξη αδιαλλαξίας και κυνισμού μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση των τραπεζών απέναντι στις εκκλήσεις για ουσιαστική, πραγματική ελάφρυνση των ευάλωτων δανειοληπτών. Το σχέδιο των τραπεζών καλύπτει ένα πολύ περιορισμένο εύρος νοικοκυριών.
Βάσει των προτάσεων των τραπεζών, η ελάφρυνση θα αφορά περίπου 30.000 δάνεια θα περιλαμβάνει σε κάθε δόση το ήμισυ της επιβάρυνσης που προέκυψε από τις αυξήσεις στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπό τον όρο να ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά και να εξυπηρετούνται κανονικά.
Ευάλωτο θεωρείται ένα νοικοκυριό αν πληροί τα ακόλουθα δύο κριτήρια:
  • Πρώτο, το συνολικό εισόδημα ενός μονοπρόσωπου νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ, ενώ προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
  • Δεύτερο, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξημένη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Η υποχρέωση υλοποίησης των δύο παραπάνω κριτηρίων στενεύει ασφυκτικά τον κύκλο των ευνοούμενων από το πρόγραμμα της επιδότησης κατά τα ήμισυ της αύξησης, που ούτως ή άλλως είναι μικρή. Το γεγονός μάλιστα ότι αφορά 12 μήνες μόνον περιορίζει ακόμη περισσότερο την ωφέλεια των δικαιούχων.
Τέλος, η απροθυμία των τραπεζών να δεσμευτούν για γενναία μείωση των προμηθειών στην λίστα των 12 συναλλαγών που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών όπως και για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων που να συμβαδίζει με τις αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού και εκείνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνει ότι οι τράπεζες αρνούνται να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας.
Ωστόσο, λόγω τόσο των κερδών τους στο πρώτο ενιάμηνο του 2022 όσο και των δεκάδων δισ. ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από τους Έλληνες φορολογούμενους με αφορμή τις ανακεφαλαιοποιήσεις θα έπρεπε να λαβαίνουν πιο σοβαρά υπόψη τους την στάση της κοινωνίας και της Πολιτείας.
Μια πραγματικά υποβοηθητική στάση εκ μέρους των τραπεζών θα αποτρέψει ένα νέο κύμα χρεοκοπιών, που εμείς οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες απευχόμαστε.
https://www.gsevee.gr/
Oικονομικό Eπιμελητήριο: Επτά προτάσεις για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών από τράπεζες-Πολιτεία

Δέσμη μέτρων για απορρόφηση των κραδασμών από τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων.

Με ένα πακέτο επτά προτάσεων, στην κατεύθυνση της στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, παρεμβαίνει εκ νέου το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ), ώστε να απορροφηθούν, όπως σημειώνει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι κραδασμοί από τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με το ΟΕΕ, τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων, σε μια περίοδο όπου το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών περιορίζεται, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων αυξάνονται ραγδαία.

Αυτό έχει ήδη οδηγήσει πολλούς πολίτες, και ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους, να αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα, επισημαίνει.

Για τον λόγο αυτόν, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος προτείνει για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών μια δέσμη μέτρων με τα εξής χαρακτηριστικά:

Περισσότερα : https://www.naftemporiki.gr/business/1419727/oikonomiko-epimelitirio-epta-protaseis-gia-stirixi-eyaloton-noikokyrion-apo-trapezes-politeia/