ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΒΥΕ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με τη συμμετοχή αδειούχων υδραυλικών από όλη τη χώρα, εκπροσώπων συναφών τεχνικών επαγγελμάτων, εκπροσώπων εταιρειών του χώρου, και εκπαιδευτικών τεχνικές εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στην Αθήνα (ξενοδοχείο HOLIDAY INN), ημερίδα της ΟΒΥΕ, με θέματα: την εξοικονόμηση ενέργειας – νέα προϊόντα, και τους τρόπους αντιμετώπισης της αδήλωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σκοπός της ημερίδας που πραγματοποίησε η ΟΒΥΕ, ήταν η ενημέρωση των επαγγελματιών που ασκούν νόμιμα τεχνικά επαγγέλματα, αλλά και του καταναλωτικού κοινού, για τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας(π.χ αντλίες, έξυπνοι κυκλοφορητές Inverter κλπ). Επίσης για το ρόλο του επαγγελματία αδειούχου υδραυλικού και τις αρνητικές επιπτώσεις που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει εξαιτίας της παράνομης και αδήλωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας από τρίτους, που ασκούν παράνομα τεχνικά επαγγέλματα. – και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των καταναλωτών, αλλά και την ενεργειακή επάρκεια των εγκαταστάσεων τους.
Τις εργασίες της ημερίδας συντόνιζε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΟΒΥΕ, κ. Ιορδάνης Παπαδόπουλος. Η έναρξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΟΒΥΕ, κ. Δημήτρη Βαργιάμη, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες εκ μέρους της ΟΒΥΕ για τα παρόντα μέλη ιδιαίτερα από την Περιφέρεια, ενώ, ταυτόχρονα, υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή των εταιρειών του χώρου, αλλά και την υποστήριξη της «ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ T PRESS» για την πραγματοποίηση της ημερίδας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος- μεταξύ και άλλων- επεσήμανε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε μέσα από συλλογικές δράσεις και ενέργειες με στόχο το καλύτερο για τη χώρα, την κοινωνία και τον κλάδο».

Οι εργασίες της ημερίδας συνεχίστηκαν με την παρουσίαση – ομιλία της κ. Κατερίνας Σφακιανάκη, Φυσικός Κτιριακού Περιβάλλοντος του τμήματος Μελετών & Αναπτυξιακών έργων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με θέμα «η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, μοχλός ανάπτυξης νέων επαγγελματικών δεξιοτήτων». Η κυρία Σφακιανάκη κατά την παρουσίαση της, ανέλυσε τα πλεονεκτήματα από την χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(ΚΑΠΕ) και των συναφών προϊόντων- υλικών που χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις προκειμένου να είναι ενεργειακές και να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για τη διάδοση και την χρήση τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.
Στην ίδια θεματική ενότητα για την εξοικονόμηση ενέργειας ακολούθησε η ομιλία του κ. Νικόλαου Σεκεριάδη, προέδρου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΟΛΤΕΕ)- μηχανολόγου – εκπαιδευτικού σε ΕΠΑΛ, με θέμα «ο ρόλος του υδραυλικού και οι δεξιότητες του για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και των κατοικιών». Ο κύριος Σεκεριάδης – μεταξύ και άλλων σημαντικών- επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων κατάρτισης στο αντικείμενο των εγκαταστάσεων που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας.
Η πρώτη θεματική ενότητα «Εξοικονόμηση ενέργειας – νέα προϊόντα» έκλεισε με διαλογική συζήτηση και σχετικές ερωτήσεις, τις οποίες απήντησαν τόσο η κ. Σφακιανάκη, όσο και ο κ. Σεκεριάδης.
Η δεύτερη θεματική ενότητα με θέμα την αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα και τους τρόπους αντιμετώπισής της, ξεκίνησε με την ομιλία του εργατολόγου – νομικού κ. Δ. Πετρόπουλου, συνεργάτη του Πανεπιστημιακού καθηγητή – εργατολόγου, κ. Αλέξη Μητρόπουλου. Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία όσον αφορά στην παράνομη εργασία, ενώ, σημείωσε όσον αφορά στην αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα ότι πρέπει να γίνονται σχετικές καταγγελίες στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα εφόσον αποδεδειγμένα, αυτός που εργάζεται σε εγκαταστάσεις λειτουργεί χωρίς τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα που ορίζει η νομοθεσία, αλλά, και ειδικότερα στα αρμόδια τμήματα της οικονομικής Αστυνομίας(όπου υπάρχουν), προκειμένου όπως πρόσθεσε, να παρεμβαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, συμπληρώνοντας ότι οι καταγγελίες πρέπει να γίνονται από φυσικά πρόσωπα επαγγελματίες υδραυλικούς που έχουν έννομο συμφέρον.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων συνδέσμων υδραυλικών της ΟΒΥΕ, σε σχέση με το θέμα της αδήλωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη, να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία, ώστε να περιοριστεί το αρνητικό αυτό- φαινόμενο – όπως το χαρακτήρισαν – προκειμένου να προστατευθούν από όσους κάνουν διακοπή έναρξης στην εφορία και συνεχίζουν να δουλεύουν παράνομα.
Οι εργασίες της ενημερωτικής ημερίδας της ΟΒΥΕ, έκλεισαν με την αποφώνηση του πρόεδρου κ. Δημήτρη Βαργιάμη, όπου μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «Οι δράσεις είναι συλλογικές και πρέπει να προχωρήσουμε ενιαία, χρειάζεται όμως συνεχής αγώνας, διότι τα επί μέρους συστήματα του κράτους δε λειτουργούν αποτελεσματικά. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στη δομή του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και μέριμνα για τη δημιουργία ενός νέου φορέα στα πρότυπα του ΣΕΠΕ, που θα ελέγχει την παράνομη και αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα, και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, διότι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός».
Αξίζει να σημειωθεί και να επισημανθεί ότι τις εργασίες της ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό οι κκ. : Γεώργιος Καββαθάς – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΓΣΕΒΕΕ). Γεώργιος Βλασσόπουλος – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ). Θεόφιλος Παγιάτης – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών (ΠΟΒΑΣ). Δημήτρης Μπόμπος – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Καύσης (ΠΟΕΤΕΚ). Χρήστος Παπαευθυμίου- Αντιπρόεδρος Πανελληνίας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ).
Τέλος, την ημερίδα της ΟΒΥΕ υποστήριξαν οι εταιρείες – χορηγοί : GRUNFOS – ΜΕΓΑΣ , WILO HELLAS – ΧΡΥΣΟΣ , ΧΑΛΚΟΡ – ΧΑΛΚΙΝΟΣ , REFLEX , CALDA ENERGY, VIRAX , ALMEVA , ELITETHERM, και η ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ – T PRESS, που συνδιοργάνωσε και υποστήριξε την πραγματοποίηση της ημερίδας.

Μοιράστε:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest