ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 05/6/2020

H ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται πλέον επιτακτική. Η κλιματική αλλαγή ίσως αυτή τη στιγμή κρίνεται ως η μεγαλύτερη απειλή για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.
Kάθε χρόνο, από το 1972, στις 5 Ιουνίου εορτάζεται από τον ΟΗΕ η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Μέσα σε ένα πλαίσιο αλληλεξάρτησης των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντος, η ανθρωπότητα ανησυχεί για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, η οποία επηρεάζεται από τις εκτεταμένες φυσικές καταστροφές και τις αλόγιστες δράσεις των ανθρώπων που το επιβαρύνουν.
O Παγκόσμιoς δημόσιος διάλογος για το περιβάλλον, σε σχέση με τη σημασία και τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης, των πυρκαγιών, των υδάτων -της ρύπανσης της θάλασσας και του βυθού, αλλά και το ευρύτερο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν πολύ σοβαρά ζητήματα που απασχολούν και προβληματίζουν τον κόσμο.
Ο κλάδος των υδραυλικών είναι ένα επάγγελμα, που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος καθώς, καθημερινά έρχεται σε επαφή με το νερό -ορθή διαχείριση- και την ενέργεια.
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι η διοίκηση της ΟΒΥΕ εδώ και χρόνια έχει θέσει – μεταξύ και άλλων – υπόψη της Πολιτείας σοβαρά θέματα, που σχετίζονται με την προστασία του Περιβάλλοντος – το νερό και την ενέργεια, όπως: τεχνικές για την εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση λυμάτων και υδάτων, αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης και αντικατάσταση των παλαιών συστημάτων με νέα σύγχρονα μη ενεργοβόρα και φιλικά προς το Περιβάλλον.
Επίσης, έχει υποβάλει εξειδικευμένες προτάσεις για την ανάγκη δημιουργίας και θέσπισης καθαρισμού των δικτύων θέρμανσης του οποίου τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, καθώς αν ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι σε κάθε αστική περιοχή ο κύριος όγκος των εκπομπών CO2 προέρχεται από τα σπίτια (θέρμανση +ζεστό νερό _ μαγείρεμα) τότε η θέσπιση ρυθμιστικών μέτρων για την επεξεργασία του νερού των εγκαταστάσεων και η θέσπιση κανονισμού για τον καθαρισμό των δικτύων θα είχε σημαντικά αποτελέσματα έναντι περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πλέον η πανδημία του κορωνοϊού, είναι ένα πολύ ηχηρό καμπανάκι για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία του πλανήτη. Ο άνθρωπος πρέπει να αποκτήσει μια άλλη, φιλική νοοτροπία και υπεύθυνη στάση απέναντι στον πλανήτη – απέναντι στην ίδια τη ζωή του.
Ολοκληρώνοντας, η διοίκηση της ΟΒΥΕ, τονίζει ότι η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η σωστή διαχείριση του νερού και της ενέργειας, η τροφή και το οξυγόνο, αποτελούν αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα σημεία αναφοράς και ζωής, που σχετίζονται και εξαρτώνται άμεσα από την προστασία της φύσης και γενικότερα του Περιβάλλοντος.