Παγκόσμια ημέρα νερού 22 Μαρτίου

Παγκόσμια Ημέρα Νερού  22/3/2020

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού που γιορτάζεται στις 22 Μαρτίου κάθε χρόνο, είναι ημέρα ευθύνης και υπενθύμισης για όλες και  όλους μας, ότι το νερό γίνεται δεδομένο, μόνο μέσα  υπεύθυνη διαχείριση προκειμένου να συνεχίσει να  είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και προϋπόθεση για το μέλλον του πλανήτη.

     Όλοι πρέπει να «παίξουμε το δικό μας ρόλο» για τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, την αναβάθμιση και την προστασία του περιβάλλοντος.

     Ο φετινός εορτασμός, παρουσιάζει μια σημαντική και «άσχημη ιδιαιτερότητα» παγκοσμίως  αφού γίνεται στο πλαίσιο της πανδημίας του ιού Covid-19, όπου και σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες το νερό πάλι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ως κοινωνικό αγαθό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε  σε γραπτό μήνυμά του ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης «το νερό σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες με την πανδημία του κορωνοϊού παίζει σημαντικό ρόλο ως εργαλείο πρόληψης και αποφυγής της μετάδοσής του». Μάλιστα υπενθυμίζει, ότι «το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών συστήνεται από όλους του ειδικούς για την προστασία μας καθώς και η κατανάλωση άφθονου νερού για να παραμείνουμε σωματικά και πνευματικά υγιείς.

Όμως,  η σημασία του νερού και της ορθής διαχείριση του σχετίζεται και με τις αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, καθώς το νερό δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ιδιωτικά συμφέροντα, καθώς σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η αναγκαιότητα ύπαρξης του κράτους είναι ο μεγάλος στόχος. Αποδεικνύεται καθημερινά από την προσφορά του Εθνικού Συστήματος Υγείας των ιατρών και των νοσηλευτών, που δίνουν μάχη με αυταπάρνηση για να σώσουν ζωές εξαιτίας του φονικού ιού,  που προσβάλλει σε Παγκόσμιο επίπεδο την ανθρώπινη Ζώη και ύπαρξη. Η ιδιωτικοποίηση αγαθών,  που σχετίζονται με την υγεία – όπως και το νερό- δεν μπορεί να αποτελεί πλέον μονόδρομο, καθώς,  αποδεικνύεται ότι το κράτος  – οι δομές του –  μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά σε σημαντικά ζητήματα, που σχετίζονται με τη ζωή  και την ανθρώπινη ύπαρξη.

Άρα στόχος είναι πλέον η σωστή οργάνωση των κρατικών οργανισμών και όχι η ιδιωτικοποίηση Δημόσιων αγαθών και φορέων.