«Προστασία της ανθρώπινης ζωής και άμεση ενίσχυση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικού κόσμου»
Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ για τις ανθρώπινες απώλειες που προκάλεσε ο «Ιανός», και παράλληλα ζητά την άμεση και γενναία ενίσχυση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των αγροτών των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας (Καρδίτσα, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά κ.α.) επιδεινώνουν την ήδη δραματική κατάσταση που βιώνουν εδώ και μήνες χιλιάδες επαγγελματίες.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σχετίζονται έμμεσα και με την κλιματική αλλαγή. Η ΟΒΥΕ πριν λίγους μήνες(ΙΟΥΝΙΟΣ 2020 – Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος) με έγγραφό της, είχε διατυπώσει την έκδηλη ανησυχία της για την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του Περιβάλλοντος και κατά συνέπεια για την προστασία περιοχών από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, κυκλώνες κλπ, τα οποία σχετίζονται και με την Παγκόσμια κλιματική αλλαγή.
Η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των πληθυσμών και κατοίκων από νέα ακραία φαινόμενα πλέον είναι επιτακτική ανάγκη. Πρέπει να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένου άξονες τόσο για την προστασία του Περιβάλλοντος, όσο και – κυρίως- για την προστασία της ανθρωπινής ζωής.
Οι συμπολίτες μας στην Καρδίτσα, στην Ιθάκη, την Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο χρειάζονται τη συμπαράσταση όλων μας και ιδιαιτέρως της κυβέρνησης η οποία πρέπει να ενισχύσει άμεσα και γενναία τα νοικοκυριά των πληγεισών περιοχών, αλλά και τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές. Επίσης, πρέπει να στηριχθεί και ο αγροτικός κόσμος των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ προτείνει :
- Την πλήρη αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί, των νοικοκυριών(κατοικιών), και των αγροτών που υπέστησαν ζημιές.
- Απαλλαγή επιχειρήσεων και επαγγελματιών από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον ένα τρίμηνο διατηρώντας το δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.
- Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες- επαγγελματίες των πληγεισών περιοχών για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι τέλος του έτους.
- Διαμόρφωση ενός μόνιμου προγράμματος επιδότησης της εργασίας και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΟΑΕΔ για επιχειρήσεις που πλήττονται από φυσικά φαινόμενα.
- Αναστολή καταβολής δόσεων δανειακών υποχρεώσεων επιχειρήσεων νοικοκυριών και αγροτών..
- Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις- επαγγελματίες και τα νοικοκυριά των πληγεισών περιοχών για τουλάχιστον ένα έτος.
- Ειδικό καθεστώς άμεσης πρόσβασης σε κοινωνικές και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
Ολοκληρώνοντας, η διοίκηση της ΟΒΥΕ, τονίζει ότι η ενίσχυση και η ανακούφιση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου των πληγεισών περιοχών της χώρας είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη και πρέπει να γίνει γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις, ενώ, ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει μέτρα προστασίας(αντιπλημμυρικά κλπ) από ακραία καιρικά και άλλα φαινόμενα .