«Προτάσεις του ΔΣ της ΟΒΥΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις»

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, η ΟΒΥΕ, με αυξημένο αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, έχει καταθέσει προτάσεις για την στήριξη των  επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του κλάδου απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Συνέπειες που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία των  επιχειρήσεων  και απειλούν ευθέως τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση.

Ως εκ τούτων, και μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει για την τόνωση της οικονομίας, η διοίκηση της ΟΒΥΕ, υπέβαλλε προτάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να στηριχθούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά οι επιχειρήσεις στο σύνολό τους,  αλλά και ειδικότερα οι επιχειρήσεις και  οι επαγγελματίες του κλάδου.

Παρατίθενται Ομόφωνο κείμενο προτάσεων του Δ.Σ., της ΟΒΥΕ, που αποφασίστηκε κατά συνεδρίαση του Δ.Σ(Τ/Δ), στις 9/4/20.

ΠΡΟΣ

Υπουργείο Οικονομικών: Υπουργό  κ. Χ. Σταϊκούρα

Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων: Υπουργό κ. Α. Γεωργιάδη

Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων: Yπουργό κ. Ι. Βρούτση

 

Προτάσεις  του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας  προς τα αρμόδια Υπουργεία

Οι εξελίξεις από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης (covid-19) τόσο στον χώρο της δημόσιας υγείας , αλλά και στο σύνολο της οικονομίας στη χώρα είναι ραγδαίες . Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο , εκτός από την υποστήριξη του εθνικού συστήματος υγείας, το οποίο μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης και αφού ομαλοποιηθεί η κατάσταση , θα πρέπει να στηριχθεί και να θωρακιστεί με ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας . Στο δε κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας θα πρέπει να υπάρξουν γενναίες παρεμβάσεις ( τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί είναι στη σωστή κατεύθυνση , αλλά θα πρέπει να ενισχυθούν και με νέα μέτρα τα οποία θα πρέπει να στοχεύουν στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων , στην εξασφάλιση των θέσεων εργασίας έτσι ώστε να αποφύγουμε μια μεγάλη κοινωνικοοικονομική καταστροφή ). Για τον λόγο αυτό προτείνουμε μια σειρά από μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις του κλάδου , αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων και να αποτρέψουμε ένα μαζικό κύμα λουκέτων τα οποία στον χώρο μας ενισχύουν τον φαύλο κύκλο της παράτυπης οικονομίας . 

Το Δ.Σ της ΟΒΥΕ ομόφωνα προτείνει :

 1. Αναστολή στο σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεων ( Φ.Π.Α , Φ.Μ.Υ , δόσεις ρυθμίσεων προς το δημόσιο για τους επόμενους 6 μήνες ).
 2. Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών υποχρεώσεων και όλων των δόσεων που απαιτούν ρυθμίσεις για τους επόμενους 6 μήνες . Το κομμάτι των παραπάνω οφειλών προτείνουμε να παγώσει και να μεταφερθεί σε μεταγενέστερο χρόνο κι ο οφειλέτης να έχει τη δυνατότητα είτε να το εξαγοράσει , είτε να το αφαιρέσει από τον ασφαλιστικό του χρόνο .
 3. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους ενεργούς επαγγελματίες που έχουν οφειλές .
 4. Στήριξη της απασχόλησης και διατήρηση των θέσεων εργασίας μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ για όσο διαρκεί η κρίση.
 5. Προστασία της επαγγελματικής στέγης για διάρκεια 6 μηνών.
 6. Αναστολή των πληρωμών των επιχειρηματικών δανείων προς τις τράπεζες για τους επόμενους 6 μήνες , να υπάρχει δυνατότητα μετά το πέρας της κρίσης να ρυθμιστούν τα δάνεια με πιο ευνοϊκούς όρους .
 7. Αναστολή των διαδικασιών διακοπής ρεύματος , υδροδότησης , φυσικού αερίου , τηλεπικοινωνιών λόγο οφειλών λογαριασμών για 6 μήνες .
 8. Προστασία της πρώτης κατοικίας και αναστολή των πλειστηριασμών ως τα τέλη του 2020 .
 9. Μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους επιχειρηματίες – αυτοαπασχολούμενους να επιλέξουν μια ασφαλιστική κατηγορία .
 10. Δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων μέσα από τα τραπεζικά ιδρύματα προς τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου .
 11. Επέκταση του ειδικού λογαριασμού ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους σε περίπτωση διακοπής της οικονομικής τους δραστηριότητας στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης .
 12. Αναστολή των κατασχέσεων και αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών .
 13. Έκτακτη ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο και την κοινωνική ασφάλιση μετά το τέλος των έκτακτων μέτρων .
 14. Μείωση στο 50% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος και σταδιακός μηδενισμός σε βάθος τριετίας .
 15. Άρση των ποινικών κυρώσεων για την σφράγιση επιταγών .
 16. Μικροπιστώσεις για τους επαγγελματοβιοτέχνες μέσο του ΕΤΕΑ .
 17. Δάνεια από εμπορικές τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου .
 18. Συνέχιση της έκπτωσης 25% της πληρωμής της εμπρόθεσμης πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον για 6 μήνες
 19. Πρόσθεση και νέων κινήτρων προς την οικοδομική δραστηριότητα όπως απαλλαγή φόρου και πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία, μείωση του ΦΠΑ στο 19% σε οικοδομικά υλικά όπως σκυρόδεμα προϊόντα χάλυβα και άλλα.
 20. ένταξη στο νέο εξοικονομώ και άλλων δράσεων όπως καθαρισμός δικτύων θέρμανσης.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η κοινωνία και η χώρα , η ΟΒΥΕ είναι στο πλευρό της κυβέρνησης, τόσο στην κατεύθυνση της υλοποίησης των παραπάνω μέτρων , όσο και στο κομμάτι της κοινωνικής ευθύνης για να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί γρήγορα η πανδημία . Τέλος σας αναφέρουμε ότι πολλές πρωτοβάθμιες επαγγελματικές ενώσεις πανελλαδικά , έχουν συνδράμει με την εθελοντική συμμετοχή των μελών τους και μετά από πρόσκληση των τοπικών αρχών σε υποστηρικτικές δράσεις και εργασίες πανελλαδικά .

  ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ(Ο.Β.Υ.Ε.)

Κοινοποίηση

 • Yφυπουργό Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλο
 • Υφυπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη
 • Πρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθά
 • Προέδρους ΕΠΙΜΗΛΗΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
 • Δ.Σ. ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ