e – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

e – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

AΘΗΝΑ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠ. ΑΡ.: (3) MAΡΤΙΟΥ 2022

 

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα επιδότησης καυσίμων, και προς τούτο η κυβέρνηση καταβάλλει όλες τις προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη λειτουργία της.

Κατά την ενημέρωσε που έκανε, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να συγκρατήσει τη ραγδαία άνοδο των τιμών.

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για όλες και όλους, ιδίως για τους οικονομικά αδύναμους. Τα προβλήματα που φέρνουν οι πρωτόγνωρες ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα καταναλωτικά αγαθά είναι – όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης έτσι και στην Πατρίδας μας – οξυμένα. Η κυβέρνηση προείδε το πρόβλημα και έχει ξεδιπλώσει από τον Σεπτέμβριο κιόλας ένα σχέδιο στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, το οποίο, παρότι δεν μπορεί να εκμηδενίσει, μετριάζει το πρόβλημα, απαλύνει, όσο το επιτρέπουν οι συγκυρίες, τις συνέπειες του».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κρίση αφορά όλα τα νοικοκυριά- κυρίως τα πιο ευάλωτα- και όλες τις επιχειρήσεις- κυρίως τις πιο μικρές- σε όλα τα κράτη.

«Υπάρχουν αυταπόδεικτες κερδοσκοπικές τάσεις, σε διεθνές επίπεδο, και η αντιμετώπισή τους απαιτεί εναρμονισμένες πολιτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο ΕΕ, έτσι ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και του ηλεκτρισμού. Όταν οι αγορές δεν ακολουθούν τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, όταν γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, και πλήττουν ολόκληρη την Ευρώπη, έρχεται η ώρα για μια πολιτική παρέμβαση. Και η ώρα αυτή είναι τώρα. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδιώκουμε επίμονα μια ευρωπαϊκή λύση, που θα βάλει τέλος στα παιχνίδια των διεθνών κερδοσκόπων», σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο Γιάννης Οικονόμου.

e-ΕΦΚΑ

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

50 εκατ. Ευρώ θα καταβληθούν σε 60.700 δικαιούχους κατά την εβδομάδα 21-25 Μαρτίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα:

  1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν 16 εκατ. Ευρώ σε 700 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
  2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές: (60.000 δικαιούχοι, 34 εκατ. Ευρώ).
  3. 16 εκατ. Ευρώ σε 42.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
  4. 17 εκατ. Ευρώ σε 7.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

5          700.000 ευρώ σε 10.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

6          300.000 εκατ. Ευρώ σε 1.000 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

 

Δεν βγαίνει ο μήνας

Δραματική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει το μέσο νοικοκυριό, όπως πιστοποιεί έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, τα βασικά συμπεράσματα της οποίας είναι τα εξής:

1)Τα μέτρα στήριξης σε συνδυασμό με τη μερική επιστροφή στην «κανονικότητα» φαίνεται ότι οδήγησαν σε βελτίωση της εισοδηματικής διάρθρωσης των νοικοκυριών, η οποία ενισχύθηκε και από την αύξηση της απασχόλησης. Ειδικότερα, μειώθηκαν σημαντικά τα νοικοκυριά που ανήκουν στην χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία (με ετήσιο εισόδημα έως 10.000€) κατά 7,5 μονάδες, από 25,1% που ήταν το 2020 σε 17,5% το 2021.

2)Ωστόσο, διευρύνθηκε η εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά νοικοκυριών έναντι των υψηλών εισοδηματικά νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, το 31,6% των νοικοκυριών με εισόδημα έως 25.000€ δήλωσε πως το εισόδημα του μειώθηκε το 2021, έναντι μόλις του 6,9% που δήλωσε ότι αυξήθηκε. Στον αντίποδα το 20% των νοικοκυριών με εισόδημα πάνω από 25.000€ δήλωσε πως το εισόδημα του αυξήθηκε το 2021, έναντι του 11,6% που δήλωσε πως το εισόδημα του μειώθηκε. Σημειώνεται ότι με βάση την έρευνα μόνο 2 στα 10 νοικοκυριά διαβιούν με ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000€.

3)Η επάρκεια του εισοδήματος των νοικοκυριών δεν μεταβλήθηκε τόσο σε σχέση με το 2020 όσο και με το 2019. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοικοκυριών διαβιεί επί μακρόν σε συνθήκες οικονομικής επισφάλειας, καθώς το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά δεν επαρκεί για όλο το μήνα, αλλά για 19 ημέρες (μεσοσταθμικά).

4)Η ακρίβεια εκτίναξε τον αριθμό των νοικοκυριών που αύξησαν τις δαπάνες τους για βασικά αγαθά. Το 65,1% των νοικοκυριών αύξησε τις δαπάνες του για λογαριασμούς σπιτιού (20% το αντίστοιχο ποσοστό το 2020), το 52,8% για είδη διατροφής (26,2% το 2020), το 51,9% για θέρμανση (12,9% το 2020) και το 34,7% για υγεία και φάρμακα (26% το 2020). Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν για 1 στα 2 νοικοκυριά  την κατηγορία που έχει τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημα τους. Γενικά, οι συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν το 2021 κατά 12% (μεσοσταθμικά).

5)Παρά την αποκλιμάκωση του ποσοστού των νοικοκυριών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ή/και τα ασφαλιστικά ταμεία (16,8%) που καταγράφεται για το 2021, περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αυτές το 2022, υποδηλώνοντας πως απέχουμε από μια βιώσιμη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους που δεν αποτελεί μόνο απότοκο της πανδημίας, αλλά και της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

 

Πηγή: έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ