
στο πλαίσιο ενημερώσεων μας ακολουθεί ενημερωτικό δελτίο, Ιούλιος 2022
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
News Room
ΙΟΥΛΙΟΣ, 2022
Σταχυολογώντας την επικαιρότητα, θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα, τις επιχειρήσεις, την ακρίβεια, την ενέργεια και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, παραθέτουμε προς ενημέρωση το παρόν ενημερωτικό δελτίο.
Στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα για τον Ιούλιο
Σημαντικά αυξημένες επιδοτήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιούλιο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με αύξηση της ενίσχυσης ανά κιλοβατώρα, αλλά και με κατάργηση των ορίων κατανάλωσης στις επιδοτήσεις. Αναφερόμενος στο “μέτωπο” της ενεργειακής ασφάλειας ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης ότι η νέα πλωτή δεξαμενή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος Ιουλίου ενώ τον Σεπτέμβριο θα προστεθεί στο παραγωγικό δυναμικό και η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαϊδα 5.
Ειδικότερα οι επιδοτήσεις για τον Ιούλιο διαμορφώνονται ως εξής:
-Οικιακή κατανάλωση: οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια και δίχως όρια μηνιαίας κατανάλωσης. Η επιδότηση είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μέγεθος που απορροφά έως και το 84% της αύξησης και 240 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους οποίους απορροφάται έως 100% της αύξησης.
-Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kva (αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.α.) η επιδότηση είναι 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
-Για τα αγροτικά, 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
-Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς κλάδους με ισχύ παροχής άνω των 35 kva, επιδότηση 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
-Για τις επαγγελματικές και βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Με αυτά τα δεδομένα, το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων για τον Ιούλιο ανεβαίνει στα 722 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι κατά 300 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τον Ιούνιο. Συνολικά από τον Σεπτέμβριο οπότε ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας το ποσό που έχει δαπανηθεί ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και είναι, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, το μεγαλύτερο στην ΕΕ σε αναλογία με το ΑΕΠ και τις δυνατότητες της οικονομίας.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι από τον επόμενο μήνα αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, οι καταναλωτές θα γνωρίζουν έγκαιρα τα τιμολόγια των προμηθευτών και θα μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς περιορισμούς. Σε σχέση, τέλος, με την ενεργειακή επάρκεια επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο που αντιμετωπίζει ικανοποιητικά ακόμη και το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου. Τα μέτρα που εξετάστηκαν στη χθεσινή σχετική σύσκεψη στο ΥΠΕΞ περιλαμβάνουν την εξασφάλιση φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, τη διασφάλιση αποθεμάτων λιγνίτη και νερού στα υδροηλεκτρικά, την λειτουργία μονάδων φυσικού αερίου με ντίζελ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Παράταση στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» – Μέχρι 8 Ιουλίου οι αιτήσεις
Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου δόθηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα,
Μετά την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας και για τρεις (3) ακόμα ημέρες, θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής καταχωρημένων αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στο διάστημα αυτό δεν θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ή ακύρωσης αίτησης. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση, κατάταξη των αιτήσεων και η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων.
Οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών υποβάλλονται χωρίς δικαιολογητικά στην ιστοσελίδα https://allazosyskevi.gov.gr/. Ήδη οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για επιδότηση αγοράς λιγότερο ενεργοβόρων συσκευών ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση για την αγορά κλιματιστικών, ψυγείων, καταψυκτών κυμαίνεται από 135 έως 710 ευρώ. Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Το ποσοστό επιδότησης όμως δίνεται βάσει εισοδηματικής κατηγοριοποίησης, ενώ στις ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές, καθώς και στις οικογένειες που υπάρχει μέλος ΑμεΑ, δίνεται επιπλέον μοριοδότηση.
Τα ποσά της επιδότησης διαμορφώνονται ως εξής:
- Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50%.
- Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45%.
- Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35%.
- Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30%.
Όσοι λάβουν την επιδότηση θα πρέπει μέχρι την 16η Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές ενώ η απόσυρση των παλαιών θα πρέπει να γίνει έως την 30η Σεπτεμβρίου.
ΥΠΟΙΚ: Στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 15 Ιουλίου τα χρήματα από το Power Pass
Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχουν καταβληθεί τα ποσά που θα προκύψουν από το Power Pass για τις αποζημιώσεις από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έως και τα 600 ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Open.
Παράλληλα, ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Σημείωσε ότι η δημοσιονομική εικόνα είναι θετική και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί και νέος δημοσιονομικός χώρος.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «βρήκαμε δημοσιονομικό χώρο και δίνουμε αυτό το «μαξιλαράκι» πίσω στους πολίτες σε επιδοτήσεις στα καύσιμα, στην ενέργεια. Τώρα δημιουργείται ένας νέος χώρος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν από το Σεπτέμβριο» υπογράμμισε.
Επιπλέον σημείωσε ότι αν και κανείς δεν γνωρίζει την πορεία των αυξήσεων σε φυσικό αέριο και καύσιμα εκτιμά ότι θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οπότε τα 6 δισ. ευρώ πρέπει να γίνουν περισσότερα.
Αναφερόμενος στην εισφορά αλληλεγγύης ο Χρ. Σταικούρας υποστήριξε πως «έχουμε υποχρέωση να την καταργήσουμε για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Είναι μια δέσμευσή μας για την οποία πρέπει να εξοικονομήσουμε 450 εκατ. ευρώ ώστε να εφαρμοστεί».
Ανέφερε επίσης ότι οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται γιατί τα έσοδα είναι πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις γεγονός που επιτρέπει «να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».
Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι «οι ανάγκες είναι απεριόριστες ενώ οι πόροι περιορισμένοι γι΄αυτό θα βοηθήσουμε στοχευμένα όσους έχουν ανάγκη. Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».
Σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά και θα γνωρίζουν οι πολίτες τι θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος και μένει να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν θα το πληρώσουν εφάπαξ με έκπτωση 15% ή σε 96 δόσεις.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το μέτρο το πήγαμε αρκετά πίσω. Ήταν 8,3 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι θα επιστραφούν περίπου 3 δισ. Αρκετές επιχειρήσεις το 2021 είχαν πολύ καλές επιδόσεις. Οπότε τα κουρέματα ήταν πολύ λιγότερα. Σημειώστε ότι συνολικά οι επιχειρήσεις το 2021, είχαν υψηλότερο τζίρο από το 2021».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα εάν θα υπάρξουν αύριο ανακοινώσεις για νέα επιταγή ακρίβειας σημείωσε ότι «δεν θα ανακοινωθεί τίποτα αύριο, μόλις ανακοινώσαμε τα μέτρα για τα καύσιμα. Οι πολίτες δεν έχουν δει ακόμα στο πορτοφόλι τους την παρέμβαση για στην ενέργεια, θα το δει έως 15 Ιουλίου. Βήμα βήμα. Αυτή την στιγμή προέχει οι πολίτες να δουν στους λογαριασμούς τους 600 εκατ. ευρώ, από τα καύσιμα και την επιδότηση ρεύματος».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ – Εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος
Σοβαρές οι επιπτώσεις των ανατιμήσεων στη λειτουργία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων
Η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη για το 2022 που διεξάγει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε εξαμηνιαία βάση από τον Μάιο του 2009. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις διενεργήθηκαν από την εταιρία MARC AE σε πανελλαδικό δείγμα 802 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), κατά το διάστημα 15 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2022. Σημειώνεται πως το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των τηλεφωνικών συνεντεύξεων διενεργήθηκαν πριν από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Ως εκ τούτου, η ανάγνωση των ευρημάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μελλοντικές προσδοκίες ή/και εκτιμήσεις που παρουσιάζονται στο παρόν δελτίο θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτήν την παράμετρο.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η άρση των εκτεταμένων περιορισμών που είχαν υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 επέτρεψε στην οικονομική δραστηριότητα να επανέλθει σε σχετικά κανονικές συνθήκες. Παράλληλα, αποσύρθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους τα μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν υπέρ των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Η προσδοκία ότι η απόσυρση των πιο αυστηρών περιορισμών στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα θα έδινε στην οικονομία την απαραίτητη ώθηση για να ανακάμψει τάχιστα και να «επουλώσει τις πληγές» που δημιούργησε σε έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων η υγειονομική κρίση, ιδίως των επιχειρήσεων εκείνων που τα μέτρα στήριξης δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των απωλειών τους, δεν επιβεβαιώθηκε. Η εμφάνιση του πληθωρισμού, που από τα μέσα του 2021 και μετά καλπάζει, κυρίως εξ αιτίας της υπέρμετρης αύξησης των τιμών ενέργειας που προκλήθηκε αρχικά λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και προσφάτως λόγω των δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων, έχει δημιουργήσει νέες δυσκολίες, αβεβαιότητες και προκλήσεις.
Για τις επιχειρήσεις οι ανατιμήσεις, ιδίως στις τιμές ενέργειας, τουλάχιστον κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, προκάλεσαν τρεις σοβαρές και αλληλένδετες επιπτώσεις.
Η πρώτη επίπτωση ήταν η σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας τους. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας αυξήθηκαν μεσοσταθμικά το κόστος ενέργειας κατά 89,8%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 48,2%, το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 70,3% και το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 35%.
Η δεύτερη επίπτωση, που είναι απόρροια της πρώτης, ήταν ο ιστορικά υψηλός αριθμός των επιχειρήσεων που αύξησαν τις τιμές πώλησης των αγαθών/υπηρεσιών. Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (34,8) αύξησε τις τιμές τους. Μεσοσταθμικά, οι τιμές πώλησης των αγαθών/υπηρεσιών των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 4,9%, γεγονός που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κόστους λειτουργίας τους το απορρόφησαν. Ωστόσο, για το πρώτο εξάμηνο του 2022, τα ευρήματα της έρευνας κατέδειξαν πως 1 στις 2 επιχειρήσεις (48,9%) θα προχωρούσαν σε αύξηση των τιμών πώλησης των αγαθών/υπηρεσιών τους.
H τρίτη επίπτωση, που σχετίζεται τόσο με την αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη μείωση της ζήτησης λόγω των ανατιμήσεων, την επιβράδυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που κινδυνεύει να εισέλθει σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού και των υποχρεώσεων που συσσώρευσαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, σχετίζεται με τη σοβαρή αύξηση των υπερχρεωμένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις είχαν τουλάχιστον μια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ή τους ιδιώτες, ενώ 1 στις 3 επιχειρήσεις είχε πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επιπλέον, 1 στις 5 επιχειρήσεις είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές, τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα παραπάνω προδιαγράφουν μια ιδιαίτερα δυσοίωνη κατάσταση για έναν πολύ μεγάλο αριθμό κυρίως πολύ μικρών επιχειρήσεων, που επιτάσσει σοβαρή βελτίωση ή ακόμα και διεύρυνση των εργαλείων και των μέτρων διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Επιπλέον, απαιτεί αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των τιμών, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με το κόστος ενέργειας. Τέλος, αναγκαία κρίνεται η διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης προς τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται, τουλάχιστον, ο ανασχεδιασμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε ένα σημαντικό μέρος των επιχορηγούμενων χρηματοδοτήσεων να κατευθυνθεί αποκλειστικά προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ – Εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος
Επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής της ενίσχυσης μέσω επιδότησης παγίων δαπανών με τη μορφή έκπτωσης από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές
Συγκεκριμένα, πέραν των οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και των εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία, με πρόσφατη τροποποίηση της σχετικής Απόφασης παρέχεται πλέον δικαίωμα έκπτωσης και από κάθε επιπρόσθετη φορολογική οφειλή, τέλος, εισφορά, πρόστιμο και χρηματικές κυρώσεις που αποτελούν έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές που έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ. Απαραίτητη προϋπόθεση προς συμψηφισμό των οφειλών συνιστά να έχει λάβει χώρα η βεβαίωση αυτών από τη φορολογική διοίκηση μέχρι την 30η Ιουνίου 2022. Η ΑΑΔΕ μετά το τέλος της επεξεργασίας στοιχείων χορηγεί στον e-ΕΦΚΑ αρχεία δικαιούχων επιχειρήσεων ανά ΑΦΜ, με τα ποσά ενίσχυσης κάθε επιχείρησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών. Τα ποσά εντάσσονται ως πιστωτικά υπόλοιπα στις μερίδες των δικαιούχων επιχειρήσεων και συμψηφίζονται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις, καθώς επίσης πλέον και με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές (ΓΔΟΥ 31/2022).
Πηγή: grant-thornton.gr
Το Ε.Ε.Α. και στην 86η ΔΕΘ – Δωρεάν παροχή περιπτέρου στα μέλη του
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα δώσει για ακόμη μια χρονιά δυναμικό «παρών» στη ΔΕΘ, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν φέτος η τεχνολογία και οι επενδύσεις.
Στη φετινή, 86η ΔΕΘ επανέρχεται ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ετοιμάζονται να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη διοργάνωση, από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, συμμετέχοντας με σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων και φορέων.
Με σταθερή παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια και πρώτιστη προτεραιότητά του τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, το Επιμελητήριο, προσφέρει – για 6η χρονιά- στα μέλη του τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής, με αυτοτελές περίπτερo εντός του Περιπτέρου του Ε.Ε.Α..
Επικοινωνία-Δηλώσεις συμμετοχής
Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στην 86η Δ.Ε.Θ. παρακαλούνται, προκειμένου να προβούμε σε έγκαιρο προγραμματισμό, όπως επικοινωνήσουν (καθημερινά, 09:00-15:00, με τους αρμόδιους: Τάνια Δρίτσα: 210 3380203, Ηρώ Γαλάτη: 210 3380206.
Σημειώνουμε ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής μελών, μέχρι 15/7/2022.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ, ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές της εβδομάδας
Τον «χάρτη» πληρωμών e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) έως τις 8 Ιουλίου ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Επιδόματα και παροχές συνολικού ύψους 59,3 εκατ. ευρώ σε σε 78.865 δικαιούχους.
Συνολικά 59,3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 78.865 δικαιούχους κατά την εβδομάδα 4-8 Ιουλίου στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών από τον e-ΕΦΚΑ και τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:
Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα οι εξής καταβολές:
13,5 εκατ. ευρώ σε 34.161 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας),
12,3 εκατ. ευρώ σε 530 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ,
2,5 εκατ. ευρώ σε 9.166 δικαιούχους για επιστροφή κρατήσεων επιδόματος απολύτου αναπηρίας και διαφορών ασθενείας,
339.538 ευρώ σε 508 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.
Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
9 εκατ. ευρώ σε 23.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων,
21 εκατ. ευρώ σε 10.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης,
700.000 σε 1.500 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
Πηγή: euro2day.gr
Tο φυσικό αέριο κινητήρια δύναμη στον Νέο Ψυχρό Πόλεμο
Το φυσικό αέριο εξελίσσεται στο πιο κρίσιμο προϊόν στον κόσμο, αλλά και σε «κινητήρια δύναμη στον νέο Ψυχρό Πόλεμο», γράφει το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας με έμφαση ότι η τιμή του έχει αυξηθεί περίπου κατά 700% στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο, ωθώντας τη Γηραιά ήπειρο στο χείλος της ύφεσης.
«Το φυσικό αέριο ανταγωνίζεται πλέον το πετρέλαιο ως το καύσιμο που διαμορφώνει τη γεωπολιτική και βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας εποχής αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων – μιας τόσο έντονης αντιπαράθεσης που σε πολλές πρωτεύουσες σε όλη τη Δύση, τα σχέδια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχουν υποβαθμιστεί», τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο.
«Αυτή είναι η δεκαετία του 1970 για το φυσικό αέριο» λέει ο Κέβιν Μπουκ, διευθύνων σύμβουλος της ClearView Energy Partners LLC, μιας ερευνητικής εταιρείας με έδρα την Ουάσιγκτον. «Ο κόσμος σκέφτεται τώρα το φυσικό αέριο όπως κάποτε σκεφτόταν για το πετρέλαιο.Ο ουσιαστικός ρόλος που παίζει το φυσικό αέριο στις σύγχρονες οικονομίες και η ανάγκη για ασφαλή και διαφοροποιημένο εφοδιασμό έχουν γίνει πολύ ορατοί», προσθέτει.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε την κρίση του φυσικού αερίου σε ένα νέο επίπεδο, καθώς αφαιρέθηκε από την αγορά ένα κρίσιμο ποσοστό των προμηθειών. Η Ρωσία περιόρισε τις παραδόσεις αερίου μέσω των αγωγών στην Ευρώπη και οι περισσότερες χώρες αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα.
Η Γερμανία προειδοποιεί ότι οι ελλείψεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα ντόμινο κατάρρευσης όπως η Lehman Brothers, καθώς η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης αντιμετωπίζει την άνευ προηγουμένου προοπτική να ξεμείνουν από ρεύμα οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές.
Ο αγωγός Nord Stream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία πρόκειται να κλείσει στις 11 Ιουλίου για δέκα ημέρες για συντήρηση και στο Βερολίνο αυξάνεται ο φόβος ότι η Μόσχα μπορεί να μην ανοίξει ξανά τη στρόφιγγα.
Η στροφή στο LNG
Πολλές χώρες έχουν στραφεί στο φυσικό αέριο στο πλαίσιο της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, καθώς επιδιώκουν να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση τω πιο «βρώμικων» ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας και σε ορισμένες περιπτώσεις και η πυρηνική ενέργεια. Μεγάλοι παραγωγοί – όπως οι ΗΠΑ, που αναβαθμίστηκαν γρήγορα στις τάξεις των εξαγωγέων LNG και ανταγωνίζονται το Κατάρ – διαβλέπουν ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Περίπου 44 χώρες εισήγαγαν πέρυσι LNG – ένας αριθμός σχεδόν διπλάσιος από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Αλλά το αμερικανικό αέριο είναι τώρα πολύ πιο δύσκολο να μεταφερθεί σε όλο τον πλανήτη, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουνίου στο εργοστάσιο Freeport στο Τέξας. Αν και οι εγκαταστάσεις του Freeport δεν είναι οι μεγαλύτερες, ούτε πιο εξελιγμένες από τους επτά τερματικούς σταθμούς που στέλνουν LNG από τις αμερικανικές ακτές , ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά ήταν μεγάλος.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία αυξήθηκαν περισσότερο από 60% τον τελευταίο μήνα, που ο σταθμός του Freeport αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά, καθώς παρατηρήθηκαν επίσης περαιτέρω περικοπές προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αντίθετα, στις ΗΠΑ, οι τιμές του αερίου μειώθηκαν σχεδόν κατά 40% – επειδή η διακοπή σημαίνει ότι περισσότερο φυσικό αέριο θα παραμείνει διαθέσιμο για οικιακή χρήση. «Η αντίδραση της αγοράς στην πυρκαγιά στο Freeport δείχνει μια σαφή σχέση μεταξύ των εξαγωγών LNG και των πληθωριστικών επιπτώσεων στις εγχώριες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας», λέει ο Πολ Σίτσιο,πρόεδρος των Industrial Energy Consumers of America.
Για να καλυφθεί όλη η νέα ζήτηση θα απαιτηθεί ένα τεράστιο επενδυτικό κύμα στην τομέα παραγωγής LNG, όπως κατέστησαν σαφές οι ηγέτες της G-7 στην τελευταία σύνοδό τους στη Βαυαρία, τονίζοντας ότι «οι δημόσιες επενδύσεις σε έργα φυσικού αερίου είναι απαραίτητες ως απάντηση στην τρέχουσα κρίση».
https://naftemporiki.gr/finance/story/1879596/to-fusiko-aerio-kinitiria-dunami-ston-neo-psuxro-polemo
Νέα τιμολόγια για όλους από 1ης Αυγούστου χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν έως την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουλίου όλοι οι προμηθευτές, τα οποία δεν θα περιλαμβάνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί με το συνδυασμό των μέτρων που τίθενται σε εφαρμογή στη χονδρική και τη λιανική αγορά, να απορροφήσει πάνω από το 70% της αύξησης των τιμών και να “προσγειώσει” το κόστος της κιλοβατώρας κοντά στο επίπεδο του περασμένου φθινοπώρου.
Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά ως προς την τιμή του φυσικού αερίου δεν είναι ευνοϊκές και πηγές της αγοράς εκφράζουν επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων, ωστόσο η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι αν χρειαστεί, η δαπάνη του προϋπολογισμού για ενεργειακές επιδοτήσεις θα αυξηθεί.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προδιαγράφονται ως εξής:
-Από την Παρασκευή 1η Ιουλίου τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του οποίου τίθεται πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, διαφορετικό ανάλογα με την τεχνολογία (λιγνίτες, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές κλπ.) Η διαφορά του πλαφόν από την τιμή που διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, στην οποία θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν την ενέργεια οι προμηθευτές, θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις στο κόστος της ενέργειας. Για παράδειγμα αν η ανώτατη τιμή είναι 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η τιμή στο Χρηματιστήριο 240 ευρώ, η διαφορά των 140 ευρώ θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
-Από την 1η Αυγούστου καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές που θα εφαρμόζουν οι προμηθευτές θα είναι ενιαίες (δεν θα υπάρχει δηλαδή όπως τώρα μια βασική χαμηλή τιμή και ξεχωριστά η ρήτρα αναπροσαρμογής). Οι τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές έως την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουλίου ενώ στο τέλος κάθε μήνα θα ανακοινώνονται οι τιμές του μεθεπόμενου (π.χ. στις 31 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου κ.ο.κ.). Οι ονομαστικές τιμές ανά κιλοβατώρα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς θα είναι σημαντικά αυξημένες, ωστόσο εκείνο που ενδιαφέρει είναι η τελική τιμή που θα διαμορφώνεται μετά την επιδότηση που θα ορίζει η Πολιτεία.
Μια σημαντική διαφορά που προκύπτει σε σχέση με το ισχύον καθεστώς είναι ότι το σύνολο των επιδοτήσεων θα κατανέμεται με απόφαση της Πολιτείας. Ως τώρα κάθε εταιρεία ενέργειας αξιοποιούσε τα αυξημένα έσοδα από την ηλεκτροπαραγωγή για να χρηματοδοτεί επιδοτήσεις προς τους πελάτες της στην προμήθεια. Στο εξής τα έσοδα θα συλλέγονται και θα κατανέμονται από το κράτος.
Το συνολικό κονδύλι για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου το 2022 μπορεί να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ από τα οποία 2,4 δισ. ευρώ δόθηκαν στο πρώτο εξάμηνο και 3,6 δισ. ευρώ προϋπολογίζονται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πηγές χρηματοδότησης των επιδοτήσεων είναι τα έσοδα από την αγορά (διαφορά χρηματιστηριακής τιμής από τις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών), από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων
εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, από την φορολόγηση των επιπλέον εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών με συντελεστή 90% και από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, με τις θεσμικές παρεμβάσεις στην αγορά ρεύματος απορροφάται:
– Στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης.
– Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.
– Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.
– Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.
Ο Σύνδεσμος των προμηθευτών ενέργειας εξέφρασε επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα των μέτρων υποστηρίζοντας ότι “είναι αδύνατον να γίνει ορθή πρόβλεψη των τιμών της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα για διάστημα ενός μηνός, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη της περιόδου, με αποτέλεσμα η εφαρμογή της προτεινόμενης τροποποίησης να αυξάνει κατακόρυφα τις επισφάλειες που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές και να απειλεί την ομαλή λειτουργία της αγοράς”. Προμηθευτές θέτουν επίσης ζητήματα πρακτικής εφαρμογής σε σχέση, για παράδειγμα, με το δικαίωμα των καταναλωτών που θεσπίζεται, να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς “πέναλτυ” και προειδοποίηση και την δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη μαζική μετακίνηση καταναλωτών.
Αναφορικά τέλος με τις τρέχουσες εξελίξεις και εκκρεμότητες στην αγορά:
-Δημοσιεύθηκε την Παρασκευή η απόφαση για τις ενεργειακές επιδοτήσεις του Ιουνίου οι οποίες προσδιορίζονται ως εξής: Για τα οικιακά τιμολόγια επιδότηση 185 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 150 κιλοβατώρες, 140 ευρώ από 151-300 κιλοβατώρες και 100 ευρώ πάνω από 300 κιλοβατώρες. Για τις δευτερεύουσες κατοικίες 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, 195 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για τα επαγγελματικά τιμολόγια 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για αρτοποιεία και επαγγελματικά με ισχύ παροχής έως 35 kva, 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
-Θα ακολουθήσει ο προσδιορισμός των επιδοτήσεων για τον Ιούλιο, μήνας κατά τον οποίο εξακολουθεί να ισχύει το παλιό σύστημα λειτουργίας της αγοράς. Σημειώνεται ότι η μέση τιμή χονδρικής για το ρεύμα τον Ιούνιο διαμορφώθηκε σε 240,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 225,07 ευρώ το Μάιο. Σημειώνεται επίσης ότι η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και τα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στις αρχές Ιουνίου είχε υποχωρήσει στο επίπεδο των 80 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ν. Γρέντζελος στον ρ/σ Alpha 989: Η ακρίβεια πλήττει σοβαρά νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Οι προτάσεις του Ε.Ε.Α.
Για τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Νίκος Γρέντζελος, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 (2/07/2022) και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή.
Ο κ. Γρέντζελος υπογράμμισε ότι το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών εξαντλείται στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να περιορίζονται στο ελάχιστο οι υπόλοιπες αγορές άρα και ο τζίρος των επιχειρήσεων, που βλέπουν ταυτόχρονα το λειτουργικό τους κόστος να εκτοξεύεται με αιχμή τον πολλαπλάσιο κόστος ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ε.Ε.Α. σε συνεργασία με την Pulse RC, ένας στους πέντε πολίτες -στην προσπάθεια περιορισμού των εξόδων- μειώνει ακόμη και την κατανάλωση βασικών αγαθών, όπως εξήγησε ο κ. Γρέντζελος.
Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τις προτάσεις του Ε.Ε.Α. για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6% και αύξηση των δόσεων αποπληρωμής του συνόλου των οφειλών σε 120.
Kορονοϊός: 9.360 νέα κρούσματα, 23 θάνατοι, 102 διασωληνωμένοι
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 9.360. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.729.199 (ημερήσια μεταβολή +0,2%), εκ των οποίων 48,6% άνδρες.
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.841 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 181.717 (4,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.327 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 102 (61,8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. Το 91,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 39 (38,24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 63 (61,76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.735 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία είναι 257 (ημερήσια μεταβολή -3,02%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 281 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0,2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμελητήριο Έβρου: Έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας «myBusinessSupport» για «ρύθμιση ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων παραμεθορίου»
Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση έως 30.11.2022
Ως μία πολύ θετική εξέλιξη που έρχεται ως επιστέγασμα μίας μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλαν τα Επιμελητήρια, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, την επίλυση από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), του χρονίζοντος ζητήματος των ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, κυρίως στη Θράκη (του λεγόμενου 12%).
«Ως Επιμελητήριο Έβρου, χαιρετίζουμε την εξέλιξη και καλούμε τους δικαιούχους να κάνουν χρήση της υπηρεσίας μέσω των οδηγιών που παρέχονται από την ΑΑΔΕ. Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη, που έρχεται ως επιστέγασμα μίας μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλαν τα Επιμελητήρια για την επίλυση του κρίσιμου αυτού ζητήματος», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Τοψίδης.
Επί της διαδικασίας, στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Έβρου αναφέρεται ότι «μετά την έκδοση της σχετικής εγκριτικής απόφασης από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία της ΔΥΠΑ, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν, έως 30.11.2022, αίτηση στην πλατφόρμα “myBusinessSupport-Ρύθμιση ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων παραμεθορίου”, δηλώνοντας το ποσό της ανεξόφλητης απαίτησής τους που θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση έκπτωσης από φορολογικές οφειλές και το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση έκπτωσης από ασφαλιστικές εισφορές. Εντός 48 ωρών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή από τη βεβαίωση των οφειλών, θα διενεργείται από την ΑΑΔΕ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών κεντρική διαδικασία απόσβεσης των οφειλών αυτών, με τη σειρά που προβλέπεται στην παραπάνω απόφαση, έως την κάλυψη των ανεξόφλητων απαιτήσεων που έχουν αναγνωριστεί με την εγκριτική απόφαση. Μετά την απόσβεση των οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας».
Στην εν λόγω ανακοίνωση σημειώνεται ότι η υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τις επιχειρήσεις-δικαιούχους ενεργοποιήθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, σε συνέχεια της έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης έκπτωσης από τις οφειλές στη φορολογική διοίκηση και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, των επιχειρήσεων με ανεξόφλητες απαιτήσεις προς τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) έως 31.12.2015, με την προϋπόθεση ότι για τις απαιτήσεις αυτές δεν έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα ή έχουν παραιτηθεί απ’ αυτά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαμαρτυρία φορέων για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στις 4 Ιουλίου
Για μια ανάσα ξεκούρασης μια 4μελη οικογένεια χωρίς αυτοκίνητο χρειάζεται να πληρώσει 728 ευρώ για ένα ταξίδι στη Ρόδο, για την Σάμο 565 ευρώ, την Ικαρία 468 ευρώ, την Λέσβο 456 ευρώ.
Παράσταση διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας, διοργανώνουν φορείς, συνδικάτα και παροικιακές οργανώσεις νησιωτών, τη Δευτέρα 4 Ιουλίου στις 11πμ.
Όπως αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση:
«Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Είδος πολυτελείας οι διακοπές στα νησιά, για την εργατική λαϊκή οικογένεια. Τώρα μέτρα προστασίας για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με βάση τις ανάγκες των επιβατών, των ναυτεργατών.
Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα, σωματεία, φορείς, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να απαιτήσουμε δεν πάει άλλο με τις διαρκείς αυξήσεις φωτιά στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Δεν μπορεί η λαϊκή οικογένεια να βλέπει καθημερινά να λεηλατείτε το εισόδημα της από τις δυσβάσταχτες αυξήσεις σε ενέργεια, προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, να θέλει να πάρει μια ανάσα ξεκούρασης και να χρειάζεται να πληρώσει μια 4μελη οικογένεια χωρίς αυτοκίνητο 728 ευρώ για ένα ταξίδι στη Ρόδο, για την Σάμο 565 ευρώ, την Ικαρία 468 ευρώ, την Λέσβο 456 ευρώ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες, με νόμους, προνόμια και επιδοτήσεις, υπηρετούν το αδηφάγο κέρδος των εφοπλιστών, θυσιάζοντας τα δικαιώματα των ναυτεργατών, με περικοπές των μισθών, εξαντλητικά δρομολόγια και ωράρια εργασίας με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, υπονόμευση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
Οργανωμένα – συντονισμένα με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις να διεκδικήσουμε:
Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα (οχημάτων – εμπορευμάτων) κατά 50% χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές
Δωρεάν μετακινήσεις για άνεργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες.
Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.
Εξασφάλιση συχνής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους με πλοία σύγχρονα και ασφαλή, με βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων των λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων.
Να διασφαλιστεί η δουλειά των ναυτεργατών με αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας κατοχυρωμένα με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική οργάνωση.
Nα καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα, η ρήτρα αναπροσαρμογής και τα “πράσινα” χαράτσια στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά, κατά 50%.
Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα εφόδια των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Άμεση και γενναία διαγραφή των χρεών αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και ανέργων».
Την ανακοίνωση υπογράφουν και καλούν στη συγκέντρωση:
Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Α. Αττικής
Ναυτεργατικά σωματεία:
Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.
Φορείς:
Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος και γύρω και δήμων «Ο ΙΚΑΡΟΣ», Σύλλογος Ικαριωτών Πετρούπολης
Ευρώ: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών έναντι του δολαρίου
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών υποχώρησε το ευρώ την Τρίτη, σημειώνοντας πτώση πάνω από 1%.
Πιο συγκεκριμένα, η ισοτιμία του ευρώ έπεσε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 20 ετών έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στο 1,0306 δολάριο για ένα ευρώ. Γύρω στις 11:50 (ώρα Ελλάδας), το δολάριο κέρδιζε 1,03% και η ισοτιμία ήταν 1,0315 δολάριο για ένα ευρώ.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ τον Ιούνιο, στο 8,6%, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει εκ των προτέρων ττην πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο.
Ωστόσο, οι αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να «σφίξει» τη νομισματική της πολιτική, σχολιάζει το CNBC, προσθέτοντας ότι ο οικονομικός δείκτης Sentix του Ιουλίου έδειξε ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη βυθίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, υποδεικνύοντας μια «αναπόφευκτη» ύφεση.
https://naftemporiki.gr/finance/story/1879655/euro-sto-xamilotero-epipedo-ton-teleutaion-20-eton-enanti-tou-dolariou
γ. Τύπου