Ενημερωτικό-Δελτίο-17-2020-crop-768x311

AΘΗΝΑ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2022

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠ. ΑΡ.: (7) AΠΡΙΛΙΟΥ 2022

Στο παρόν ενημερωτικό δελτίο παρατίθενται σημαντικές πληροφορίες σχετικά με θέματα επικαιρότητας και άλλες ενδιαφέρουσες ενημερώσεις, και αρθρογραφία.

 • Οι κυριότερες μεταβολές τιμών από τη σύγκριση των δεικτών Μαρτίου 2022 με Μάρτιο 2021 έχουν ως εξής :

 

Αγαθά και υπηρεσίες / Μεταβολή (%)

Ψωμί και δημητριακά 7,6%

Κρέατα (γενικά) 6,4%

Ψάρια (γενικά) 3,5%

Γαλακτοκομικά και αυγά 8,4%

Έλαια και λίπη 19,9%

Φρούτα νωπά 7,8%

Λαχανικά (γενικά) 13,6%

Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 3,4%

Λοιπά τρόφιμα 5,1%

Καφές 5,4%

Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 2,35

Κρασιά 2,7%

Ένδυση και υπόδηση 6,5%

Ενοίκια κατοικιών 0,8%

Είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας 5,0%

Ηλεκτρισμός 79,3%

Φυσικό αέριο 68,3%

Πετρέλαιο θέρμανσης 58,5%

Έπιπλα και διακοσμητικά είδη 5,8%

Υφαντουργικά προϊόντα  οικιακής χρήσης 3,05

Υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 9,6%

Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 2,7%

Οικιακές υπηρεσίες 4,8%

Φαρμακευτικά προϊόντα -1,3%

Οδοντιατρικές υπηρεσίες 1,1%

Νοσοκομεία και κλινικές 0,4%

Αυτοκίνητα καινούρια 8,1%

Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα 11,5%

Μοτοποδήλατα- μοτοσυκλέτες 5,0%

Ελαστικά 4,7%

Καύσιμα και λιπαντικά 29,0%

Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 26,8%

Μεταφορά επιβατών με πλοίο 16,0%

Τηλεφωνικός εξοπλισμός κινητών τηλεφώνων -8,7%

Τηλεφωνικές υπηρεσίες -2,8%

Μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα 1,9%

Κινηματογράφοι-θέατρα 9,2%

Οπτικοακουστικός εξοπλισμός-υπολογιστές-επισκευές-2,6%

Διαρκή αγαθά αναψυχής -2,7%

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση 1,4%

Εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία 2,1%

Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία 18,5%

Άλλα είδη ατομικής φροντίδας 0,8%

Ασφάλιστρα οχημάτων -1,65

 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του 8,9% προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών :

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 • 8,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε : ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
 • 0,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
 • 6,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 29,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε : ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
 • 3,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε :έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες .
 • 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε : καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
 • 0,1% στην ομάδα Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε : μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκες από τη μείωση κυρίως των τιμών σε :οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής.
 • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • 2,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε : εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
 • 0,1% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΆ ΘΕΜΑΤΑ

 

Η πρώτη καινοτομία μας εξέπληξε αρκετά ευχάριστα, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά φορολογούμενος μπορεί να δει σε έναν ενιαίο πίνακα όλα τα στοιχεία των προ συμπληρωμένων κωδικών (μισθοί, συντάξεις, παρακρατούμενοι φόροι, κλπ.), καθώς και των «κρυφών» κωδικών που ο καθένα έκρυβε έναν πίνακα μέσα του βάσει των στοιχείων που υπήρχαν από άλλους φορείς (τόκοι καταθέσεων, τόκοι δανείων, στοιχεία δαπανών, δικαιώματα, μερίσματα, κλπ.).

Για κάποιον που δεν έχει συμπληρώσει δήλωση μπορεί να ακούγεται κάπως αδιάφορο όλο αυτό, όμως για όσους τραβάμε αυτό το «κουπί» κάθε χρόνο, μπορούμε να καταλάβουμε τη χρησιμότητα αυτής της καινοτομίας. Μέχρι πέρυσι για να βρεις αυτά τα στοιχεία έπρεπε να μπεις στο περιβάλλον της δήλωσης και να κλικ άρεις τον σχετικό κωδικό ώστε να ανοίξει ο ανάλογος πίνακας. Μάλιστα έπρεπε να έχει στο νου σου να αποθηκεύσεις ή να τυπώσεις αυτά τα στοιχεία, γιατί μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης δεν ήταν προ βάσιμα με ότι αυτό συνεπάγονταν.

Με αυτό το έγγραφο κερδίζεται ο πολύτιμος χρόνο που δαπανούσε κάποιος να μπαίνει σε κάθε έναν κωδικό ξεχωριστά για να βρει αυτά τα απαραίτητα στοιχεία. Επιπλέον, μειώνεται η πιθανότητα να ξεχαστεί κάτι, αφού είναι όλα συμπληρωμένα στο ενιαίο έγγραφο. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ότι μειώνεται ο χρόνος επίσκεψης του φορολογούμενου στην εφαρμογή της δήλωσης, άρα μειώνονται οι πιθανότητες να κολλάει το σύστημα, ενώ από την άλλη όταν κολλάει θα μπορείς τουλάχιστον να κάνεις προετοιμασίας της δήλωσης με αυτό το έγγραφο και έτσι δεν θα πηγαίνει χαμένο το ραντεβού που έχεις με τον πελάτη. Τέλος, το βασικότερο είναι ότι τα στοιχεία μένουν στη θέση τους και μετά την εκκαθάριση της δήλωσης, οπότε είναι εύκολο να θυμηθείς τι έχεις κάνει ή να προσκομίσεις τα στοιχεία σε όποιον φορέα τα ζητήσει. Πόσοι από εμάς «χτυπιόμασταν» που δεν είχαμε κρατήσει τα στοιχεία και έπρεπε να τρέχουμε στις τράπεζες για βεβαιώσεις;

Η δεύτερη καινοτομία που αναφέρεται  στο κείμενο του Δελτίου Τύπου, λειτουργεί ανάποδα και έρχεται να μας πάρει πίσω τη χαρά που μας δημιούργησε η πρώτη. Η συγκεκριμένη καινοτομία αναφέρεται στο ότι οι φορολογούμενοι οφείλουν να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν την υποβολή της δήλωσης. Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι καινοτομία που βοηθά στη συμπλήρωση της δήλωσης, αλλά κάποιους άλλους σκοπούς που δεν έχουν σχέση με τη δήλωση. Ήμασταν από τους πρώτους που είχαμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι πολύ σημαντικό ο φορολογούμενος να έχει σωστά στοιχεία επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ για πολλούς και διάφορους λόγους, με κυριότερο το ότι πλέον εκεί λαμβάνονται οι περισσότερες ειδοποιήσεις. Από την άλλη όμως, τονίζουμε κάθε χρόνο ότι δεν είναι δυνατόν να εμπλέκονται τέτοιες διαδικασίες με την υποβολή της δήλωσης. Τα ίδια έχουμε και στο έντυπο Ε3. Είναι πολύ δύσκολο να δαπανηθεί έστω και ένα δευτερόλεπτο από κάποιον, όταν τρέχει να προλάβει τις προθεσμίες. Δεν θέλουμε να γίνουμε προφήτες κακού, όμως πιστεύουμε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι τα στοιχεία στους περισσότερους να παραμείνουν ως έχουν λανθασμένα και έτσι δεν θα επιτευχθεί  ο σωστός σκοπός. Ήδη πολλοί συνάδελφοι έχουν προβληματιστεί : «ποιος θα κάτσει να κάνει αυτήν τη διαδικασία;» ειδικά όταν πλησιάζουμε στα τέλη Ιουνίου που θα κοντεύει να λήξει η προθεσμία. Όπως προαναφέραμε, καταλαβαίνουμε τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας, αλλά όχι μέσα στις δηλώσεις. Ας συνδεθεί με άλλη εφαρμογή….

Όσον αφορά τις άλλες δύο αναφερόμενες καινοτομίες, θα σταθούμε κυρίως σε αυτήν με τους αριθμούς παροχής ρεύματος οικιών προστατευόμενων τέκνων φοιτητών, όπου όταν το προστατευόμενο μέλος δεν υποβάλλει δική του δήλωση, τότε θα πρέπει να συμπληρώνεται από τον γονέα ο αριθμός ρεύματος της φοιτητικής εστίας στην ανάλογη επιλογή. Αυτό γίνεται για να γίνει κατανοητό από το σύστημα ότι πρόκειται για πρώτη κατοικία του φοιτητή και έτσι να μπορέσει κι αυτός να έχει επιδότηση στον λογαριασμό ρεύματος. Ίσως αυτό φανεί χρήσιμο και σε άλλες διαδικασίες στο μέλλον, που ο φοιτητής αντιμετωπίζονταν σαν να είναι μόνιμος κάτοικος της κύριας κατοικίας του γονέα, ενώ κάτι τέτοιο στην ουσία δεν ισχύει. Όσον αφορά την Τρίτη καινοτομία, αυτήν των παιδιών, έπρεπε εδώ και καιρό να μπορεί να διαχωρίζεται το ζήτημα των προστατευόμενων παιδιών και να προκύπτει από τη δήλωση ποια είναι κοινά και ποια είναι από άλλο γάμο. Φέτος πρώτη φορά θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα διαχωρισμού.

Κλείνοντας, θα πούμε για κάτι που δεν έχει άμεση σχέση με τις δηλώσεις, αλλά έχει όμως πολύ σημαντική έμμεση σχέση. Με την απόφαση Α. 1038/2022 ξεκαθαρίζεται και επίσημα ότι οι ΜΥΦ αποτελούν παρελθόν. Στην ίδια εγκύκλιο οροθετείται για πρώτη φορά η υποχρέωση διαβίβασης για τα έσοδα του 2021 στο σύστημα του My Data. Έως τις 27  Μαΐου θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να έχουν διαβιβάσει τα έσοδά τους στη σχετική πλατφόρμα. Στη συνέχεια οι λήπτες τιμολογίων θα πρέπει έως τις 31 Οκτωβρίου να διαβιβάσουν είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά, ανά Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλόμενου εκδότη, περιπτώσεις αποκλίσεων στα προαναφερόμενα διαβιβασθέντα δεδομένα σε σχέση με τα έξοδα που έχουν καταχωρήσει στα βιβλία τους. Για τα μη τιμολογούμενα έξοδα δεν χρειάζεται να υποβληθεί κάτι για το 2021. Εκπρόθεσμη αποστολή στοιχείων που σχετίζονται με τα παραπάνω επιφέρει το πρόστιμο της εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα, δηλαδή 100 ευρώ. Για το ημερολογιακό έτος 2021, η εκπρόθεσμη διαβίβαση  των ως άνω δεδομένων ανεξαρτήτως του πλήθους των διαβιβάσεων, καθώς και του πλήθους των στοιχείων εκάστης διαβίβασης θεωρείται ως μία δήλωση. Αυτά για το 2021, όπου αυτό επιλέχθηκε ως ένας έμμεσος τρόπος διασταύρωσης των στοιχείων και δεν είναι  πρωταπριλιάτικο αστείο. Όμως το τι έχει γίνει όταν «σκάνε» οι διαφορές ενώ θα έχουν υποβληθεί δηλώσεις, ισολογισμοί, ΦΠΑ, κλπ., μάλλον θα είναι ένα ετεροχρονισμένο πρωταπριλιάτικο αστείο …. Για το 2022 βλέπουμε τι θα γίνει εν καιρώ ….

 

ΑΡΘΡΟ Π. ΠΑΝΤΕΛΗ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΌΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ Ε.Ε.Α.