ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΕΠΙΚΑΙΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΕΠΙΚΑΙΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

07/02/2023

ΕΠΙΚΑΙΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

 

 

 

Market Pass: Ανακοινώθηκε νέα παράταση

   Από παράταση σε παράταση πάει το άνοιγμα του gov.gr για το Market Pass. Πότε κάνουμε τελικά αίτηση.

Περνούν οι μέρες και πάει όλο και πιο κάτω η έναρξη των αιτήσεων για το Market Pass. Παρά τις εξαγγελίες ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, φαίνεται πως η πλατφόρμα του gov.gr θα ανοίξει ακόμα πιο μετά και από τη νέα ημερομηνία που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Αρχικά, το πλάνο «έλεγε» ότι το σύστημα θα ανοίξει την 1η Φεβρουαρίου, αργότερα η προθεσμία έγινε «μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου», πριν λίγα 24ωρα δόθηκε νέα ημερομηνία για τις 15 Φεβρουαρίου, και τώρα πάμε για τις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι ακόμα έτοιμη η πλατφόρμα στο vouchers.gov.gr για να υποδεχτεί τον μεγάλο όγκο αιτήσεων. Φαίνεται, όμως, ότι η καθυστέρηση στις αιτήσεις δεν θα επηρεάσει και την ημερομηνία πληρωμής, αφού στόχος είναι να πιστωθούν άυλες κάρτες και τραπεζικοί λογαριασμοί, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό.

Ακόμα, επίσης, δεν γνωρίζουμε εάν τελικά οι αιτήσεις θα γίνουν ανάλογα με τον λήγοντα του ΑΦΜ του εκάστοτε δικαιούχου, όπως έγινε και με το Fuel Pass. Όσο, όμως, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, προκύπτουν και ερωτήματα για το αν τελικά προλαβαίνουμε για κάτι τέτοιο, ή αν όλοι -ανεξαρτήτως λήγοντος αριθμού- θα μπορούν να κάνουν μαζικά τις αιτήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 15 Μαρτίου, όμως μπορείτε να εξασφαλίσετε νωρίτερα την πληρωμή σας, εάν προλάβετε να κάνετε αίτηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Πιο αναλυτικά, οι πληρωμές είναι προγραμματισμένο να γίνουν ως εξής:

Αρχικά, οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο επιλογών -μετρητά ή ψηφιακή κάρτα- είναι οι εξής:

Όσοι επιλέξετε την ψηφιακή κάρτα στο κινητό θα πάρετε ολόκληρο το ποσό που δικαιούστε. Αν επιλέξετε πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό θα πάρετε το 80%.

Όσοι πάρετε τα μετρητά, θα πληρωθείτε δύο φορές το εξάμηνο (μία πληρωμή κάθε τρίμηνο), ενώ αν έχετε την άυλη κάρτα στο κινητό θα πληρώνεστε την πρώτη μέρα κάθε μηνός.

Από εκεί και πέρα, σημασία για την πρώτη πληρωμή έχει και το πότε θα κάνετε την αίτηση. Αναλυτικά:

Για ψηφιακή κάρτα:

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 3η Μαρτίου 2023.

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 20ή Μαρτίου 2023.

Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.

Για μετρητά:

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαρτίου 2023.

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 20ή Μαρτίου 2023.

Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό η ενίσχυση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαΐου 2023.

Market Pass: Τα 3 απαραίτητα στοιχεία για αίτηση

Όταν πάντως ανοίξει η πλατφόρμα, θα πρέπει να επικαιροποιήσετε τα παρακάτω απαραίτητα στοιχεία για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία:

Διεύθυνση email

Αριθμό κινητού τηλεφώνου

Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού

Δικαιούχοι Market Pass: Τα εισοδηματικά κριτήρια

Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Ως προς τα περιουσιακά στοιχεία, το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

 

Market Pass: Πώς κάνετε αίτηση στο gov.gr – Πίστωση σε ψηφιακή κάρτα

 Περισσότερες πληροφορίες εδώ : https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/183823/marketpassneaanavoliargoynoiaitiseisstogovgrtithagineimepliromi

  

*Χρέη σε εφορία και Ταμεία: Εξετάζεται η αναβίωση 120 δόσεων

 Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο να έχουν εκτοξευτεί πάνω από τα 113 δισ. ευρώ και τα «φρέσκα» χρέη από απλήρωτους φόρους να υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι το σενάριο της αναβίωσης παλαιών ρυθμίσεων προκειμένου να δώσει νέα ευκαιρία σε όσους τις έχασαν να επανενταχθούν σε αυτές και να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις για αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων αναμένεται να ληφθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ενώ το οικονομικό επιτελείο δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει μια νέα ρύθμιση οφειλών.

Η επανένταξη των φορολογουμένων στις ρυθμίσεις που έχασαν επειδή σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις θα συνοδεύεται από «πέναλτι» με ένα από τα σενάρια να προβλέπει την καταβολή δύο ή περισσότερων δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων μετά την υποβολή της νέας αίτησης για επανένταξη στη ρύθμιση. Οι υπόλοιπες δόσεις που έχουν χαθεί θα έρθουν να προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης που θα αναβιώσει.

Η νέα νομοθετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στα σκαριά θα ανοίξει ξανά τη βεντάλια των ρυθμίσεων στους φορολογουμένους που τις έχασαν τα τελευταία χρόνια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται να αναβιώσουν οι εξής ρυθμίσεις:

Ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για χρέη πανδημίας: Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

Ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων: Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Δόσεις που χάθηκαν θα κολλήσουν στο τέλος της ρύθμισης. Για παράδειγμα, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ωστόσο στην πορεία αρκετοί για διάφορους λόγους την έχασαν.

 

*Ασφαλιστικές εισφορές: Αναπροσαρμογή για τους ελεύθερους επαγγελματίες από 1/1/23 βάσει πληθωρισμού

 Αναπροσαρμόζονται, βάσει του πληθωρισμού (9,6%), οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ, με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου, με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020.

Έτσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, ο οποίος με τον νόμο Κατρούγκαλου πλήρωσε αρχικά 449 ευρώ τον μήνα και με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) για την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία πλήρωνε 210 ευρώ, από τώρα και στο εξής θα πληρώνει 230 ευρώ.

Αντίστοιχα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 30.000 ευρώ, ο οποίος με τον νόμο Κατρούγκαλου πλήρωνε αρχικά 674 ευρώ και με τον νόμο Βρούτση περιόρισε τις εισφορές του μόνο στα 210 ευρώ, τώρα θα πληρώνει επίσης 230 ευρώ.

Σημειώνεται ότι την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία έχει επιλέξει πάνω από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν. Παράλληλα, με απόφαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ παρατείνεται μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023 η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Περισσότερα : https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1433333/asfalistikes-eisfores-anaprosarmogi-gia-toys-eleytheroys-epaggelmaties-apo-1-1-23-vasei-plithorismoy/

 

 *Στην εκδήλωση της ΟΕΒΕ Τρικάλων ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

Στο δυσανάλογο τίμημα που πλήρωσαν οι  μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο διάστημα της πανδημίας  και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και τις προκλήσεις που καλούνται να  αντιμετωπίσουν το 2023 αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)  κ. Γιώργος Καββαθάς  στην διάρκεια της  εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου  2023  από την ΟΕΒΕ Τρικάλων  με αφορμή την  κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας  της, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Αετών Μέλαθρον», παρουσία Εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας των Τρικάλων,  του Προέδρου του  Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.)  κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, του  Πρόεδρου της Συνεταιριστικής τράπεζας Θεσσαλίας Α. Λάππα, του  Προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων Β. Γιαγιάκο, του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Χρήστου Μπλουγούρα, Βουλευτών του Νομού, Εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, Προέδρων φορέων και επαγγελματιών.

”Το 2023 θα είναι κρίσιμη χρονιά. Και αυτό διότι ήδη σχεδόν η πλειονότητα των μικρομεσαίων βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό χρεών, τα οποία εκτινάχθηκαν εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να δίνουν μάχη επιβίωσης μέρα με τη μέρα”,

είπε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνοντας  ότι για να μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση που βιώνουν οι επιχειρήσεις θα πρέπει από την πλευρά της πολιτείας  να εφαρμοστούν στοχευμένες παρεμβάσεις που θα μπορέσουν να χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του και όχι κάποια μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα που προσφέρουν μία προσωρινή ανακούφιση στους οικονομικά ασθενέστερους. Επίσης ο  Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ευχαρίστησε τον  Πρόεδρο κ. Βαγγέλη Αγγελάκη και  το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας των Τρικάλων για τη σταθερή και συνεπή του στάση όλα τα χρόνια και στάθηκε ιδιαίτερα στην εξαιρετική συνεργασία που έχει με τον Πρόεδρό της  ο οποίος κατέχει και τη θέση του  Α΄ Αντιπροέδρου της ΓΣΕΒΕΕ .

Τον κ. Καββαθά στην επίσκεψη του στα Τρίκαλα  συνόδευε ο Γεν. Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ κ.  Δημήτρης Βαργιάμης  και ο  κ. Ιωάννης Παπαργύρης  κοινός εκπρόσωπος των εργοδοτών στην Διοίκηση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και του ΕΟΠΠΕΠ.

Ο Γεν. Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ κ. Βαργιάμης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο έργο των φορέων της ΓΣΕΒΕΕ, επικεντρώνοντας την τοποθέτησή του στο εμβληματικό έργο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το παρατηρητήριο επαγγελμάτων και για τα επαγγελματικά περιγράμματα.

Ο κοινός εκπρόσωπος των εργοδοτών κ. Παπαργύρης, ενημέρωσε για την λειτουργία της ΔΥΠΑ και τα προβλήματα στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΛΑΕΚ, και τις ευθύνες του Διοικητή της ΔΥΠΑ για την μη υλοποίησή τους.

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, παραμονή της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με το Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ κ.κ. Γιώργος Καββαθάς, Βαγγέλης Αγγελάκης, Δημήτρης Βαργιάμης, αλλά και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου και ο κ. Ιωάννης Παπαργύρης κοινός εκπρόσωπος εργοδοτών στο ΔΣ ΔΥΠΑ και ΕΟΠΠΕΠ και συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν του μικρομεσαίους επαγγελματίες και άπτονται τόσο του ρόλου του ως Δημάρχου, αλλά και ως Προέδρου της ΚΕΔΕ, πάντοτε με γνώμονα την καλή συνεργασία μεταξύ των φορέων, αλλά και τη συνέχιση αυτής.

https://www.gsevee.gr/resource/sto-dysanalogo-timhma-pou-plhrwsan-oi-mikres-kai-poly