Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΒΥΕ στις 4ήμερες εκδηλώσεις (ημέρες καινοτομίας) στο Ηράκλειο Κρήτης

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΒΥΕ στις 4ήμερες εκδηλώσεις (ημέρες καινοτομίας) στο Ηράκλειο Κρήτης

Στο Ηράκλειο βρέθηκε στις αρχές Σεπτέμβρη ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, Δημήτρης Βαργιάμης, προσκεκλημένος του συνδέσμου και του συνεταιρισμού υδραυλικών νομού Ηρακλείου. Ειδικότερα, ο σύνδεσμος υδραυλικών Ηρακλείου σε συνεργασία με το συνεταιρισμό – ΣΕΥΦΑΝΗ, διοργάνωσαν εκδηλώσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ορθολογική χρήση και διαχείριση του νερού. Οι εκδηλώσεις διήρκησαν τέσσερις ημέρες(3/9-6/9) και κύριο χαρακτηριστικό αυτών ήταν η μεγάλη συμμετοχή.

Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων χαιρέτησε τις εργασίες ευχαριστώντας παράλληλα τον πρόεδρο του συνδέσμου υδραυλικών Ηράκλειου, Κωνσταντίνο Φυσαράκη και τον πρόεδρο του συνεταιρισμού – ΣΕΥΦΑΝΗ, Νικόλαο Τσούπρο για την πρόσκληση, ενώ, επιπλέον, υπογράμμισε το σημαντικό αντίκτυπο και την αναγκαιότητα διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων, συγχαίροντας παράλληλα τις διοικήσεις τόσο του συνδέσμου, όσο και του συνεταιρισμού Ηρακλείου.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος, Δημήτρης Βαργιάμης, μίλησε και ανέλυσε σημαντικά ζητήματα σε σχέση με το περιβάλλον, την εξοικονόμηση ενέργειας και τους υδατίνους πόρους. Ειδικότερα και μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε : «Η φονική πυρκαγιά που έπνιξε την ανατολική αττική, η απώλεια της ανθρώπινης ζωής με φριχτό τρόπο, οι μεγάλες υλικές καταστροφές σε κατοικίες και διάφορα άλλα κτίσματα της περιοχής, αλλά και η καταστροφή μιας τεράστιας δασικής έκτασης με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή στο μέλλον και το περιβάλλον γενικότερα, καταδεικνύουν με ξεκάθαρο τρόπο την έλλειψη ύπαρξης σχεδιασμού δόμησης στην χώρα, αλλά και την μη ύπαρξη ενός γενικότερου σχεδίου για την προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και των κατασκευών και φυσικά της ανθρώπινης ζωής. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ζήσαμε τόσο στην χώρα μας(πλημμύρες, πυρκαγιές) αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο της σημερινής μας εκδήλωσης δηλαδή την ενέργεια και τους υδάτινους πόρους. Η ζωή- το βιοτικό επίπεδο και η ευημερία μας στον πλανήτη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό τόσο από την γενικότερη διαχείριση της ενέργειας αλλά και από την γενικότερη χρήση των υδάτινων πόρων».

Επιπλέον και ειδικότερα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ανέφερε ότι «η εξοικονόμησης ενέργειας βασίζεται στην προσπάθεια για εξεύρεση τρόπων που θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του εξοπλισμού που καταναλώνει ενέργεια, χωρίς να επηρεάζονται οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων. Με το τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μείωση της ζήτησης ενέργειας και συνεπώς μείωση της κατανάλωσης καυσίμων. Ο κτιριακός τομέας είναι υπεύθυνος για το 40% περίπου της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα οι ανάγκες για θέρμανση των κατοικιών ανέρχονται περίπου στο 70% της συνολικής ενεργειακής τους κατανάλωσης».

Όσον αφορά στους υδάτινους πόρους υπογράμμισε ότι «απαιτείται ένας νέος σχεδιασμός στις εγκαταστάσεις, μια διαφορετική φιλοσοφία και νέες δεξιότητες. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή νέων σύγχρονων και έξυπνων δικτύων ύδρευσης στις πόλης είναι καθοριστικός παράγοντας. Η θέσπιση κανονισμών στις εγκαταστάσεις θέρμανσης, ύδρευσης και αποχέτευσης είναι πλέον αναγκαία. Η δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών για τις παραπάνω εγκαταστάσεις αλλά και για το σύνολο των τεχνικών επαγγελμάτων θα αναβαθμίσει τις κατασκευές και θα προστατέψει τους καταναλωτές. Η αναβάθμιση και αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος των τεχνικών και επαγγελματικών σχολών και σύνδεσή του με την παραγωγή με στοχευόμενες και σύγχρονες γνώσεις θα παίξει ίσως τον πιο καθοριστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια».

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εργασίες των τετραήμερων εκδηλώσεων – «ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ»- συνεχίστηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και μεγάλη συμμετοχή με ομιλίες και τοποθετήσεις άκρως ενδιαφέρουσες.