ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠ. ΑΡ.: (5) MAΡΤΙΟΥ 2022

Στο παρόν ενημερωτικό δελτίο παρατίθενται σημαντικές πληροφορίες σχετικά με θέματα φορολογίας(έκπτωση φόρου σε κατηγορίες επαγγελμάτων), και στο θέμα της ασφάλισης συγγενικών προσώπων.

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

την δημοσιότητα δόθηκε η λίστα των επαγγελμάτων που δίνει έξτρα έκπτωση φόρου σε όλους εκείνους τους φορολογούμενους που θα πληρώσουν με ηλεκτρικό χρήμα (πιστωτικές, χρεωστικές ή απευθείας κατάθεση) τις υπηρεσίες τους.

 

Η λίστα περιλαμβάνει 20 κατηγορίες επαγγελμάτων και μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται γιατροί, οδοντίατροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, ξυλουργοί, οδηγοί ταξί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, γυμναστήρια, σχολές χορού κ.λπ.

Την σχετική απόφαση υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Αναλυτικά, ο σχετικός κατάλογος συμπεριλαμβάνει τα επαγγέλματα:

 

  1. Κτηνιατρικές υπηρεσίες

 

  1. Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης

 

  1. Εργασίες ηλεκτρολόγου

 

  1. Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδιίων

 

  1. Εργασίες ξυλουργού

 

  1. Εργασίας τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ

 

  1. Εργασίας σκυροδέματος

 

  1. Υπηρεσίες ταξί

 

  1. Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς

 

  1. Υπηρεσίες κηδειών

 

  1. Υπηρεσίες μασάζ

 

  1. Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας

 

  1. Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες

 

  1. Ανάπτυξη φωτογραφιών

 

  1. Σχολές χορού

 

  1. Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή

 

  1. Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου

 

  1. Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)

 

  1. Νομικές υπηρεσίες

 

  1. Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών

 

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου και περιορίζεται μέχρι και το ύψος του ποσού των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ετησίως συνολικά για τα ως άνω εισοδήματα. Οι δαπάνες αφορούν αποκλειστικά τον φορολογούμενο και δεν δύναται το τυχόν πλεονάζον ποσό να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης.

Να σημειωθεί ότι διπλά μετράνε οι δαπάνες για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος οι e-αποδείξεις από ιατρούς, οδοντίατρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους.

Ειδικά για τις δαπάνες που αφορούν στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου αυτού, εφόσον το φυσικό πρόσωπο έχει τύχει εφαρμογής, μέσα στο ίδιο φορολογικό έτος, των διατάξεων του άρθρου 39Β του ν. 4172/2013.

Για την εφαρμογή της απόφασης η Α.Α.Δ.Ε. ζητά και λαμβάνει στοιχεία για τις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανά φορολογούμενο και ανά κατηγορία δαπάνης με βάση τον Κωδικό Κατηγορίας Εμπόρου (MerchantCategoryCodes MCC) και κάθε άλλο απαιτούμενο στοιχείο αναγκαίο για την εφαρμογή της παρούσας από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. Τα ποσά των δαπανών των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, για τις οποίες παρέχονται κίνητρα για την πραγματοποίηση συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, προσυμπληρώνονται με δυνατότητα μεταβολής στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, με βάση τα δεδομένα που παρέχουν οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών.

Η απόφαση εφαρμόζεται για δαπάνες που πραγματοποιούνται από τους δικαιούχους στα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

ηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος που περιλαμβάνει τα στοιχεία του νέου ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη νομοθέτηση των μέτρων στήριξης που αναλύσαμε στο προηγούμενό μας άρθρο, για τα οποία δεν είχαμε κάποια σοβαρή διαφοροποίηση σε σχέση με αυτά που ήδη γνωρίζαμε.

 

Από την άλλη όμως, είχαμε δύο μικρές ευχάριστες εκπλήξεις στο κείμενο του νόμου:

Η πρώτη έκπληξη έχει να κάνει με την έκπτωση που θα δίνεται εάν ο φορολογούμενος επιλέξει να αποπληρώσει εφάπαξ τον φετινό φόρο εισοδήματος. Σε αντίθεση με το τι είχε συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια που οι αποφάσεις έβγαιναν εν μέσω υποβολής, φέτος, πριν ανοίξει το σύστημα, οι φορολογούμενοι γνωρίζουν ότι στην εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων χορηγείται έκπτωση ύψους 3%.

Για την ακρίβεια, ο νόμος αναφέρει ότι «όταν ο φόρος που οφείλεται, με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021, για τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις, καταβληθεί εφάπαξ εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης, δηλαδή, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός, την 29η Ιουλίου 2022, παρέχεται, στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%).».

Όλα καλά, αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε την αδικία που δημιουργείται για όσους είναι μέλη προσωπικών εταιρειών, που εκ του νόμου δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως τις 30 Ιουνίου, αλλά έως τις 15 Ιουλίου. Εάν η προθεσμία για τα νομικά πρόσωπα παραταθεί, τότε η προθεσμία για τα μέλη αυτών των εταιρειών μεταφέρεται για την 15η ημέρα του επόμενου μήνα λήξης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης του νομικού προσώπου.

Αντίστοιχα, η ίδια αδικία θα υπάρχει και για όσους μπορούν εμπρόθεσμα να υποβάλλουν δηλώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022, όπως, για παράδειγμα είναι όσοι αιτηθούν αλλαγή φορολογικής κατοικίας το 2022 για το 2021, αλλά και όσοι υποβάλλουν χειρόγραφες δηλώσεις ως κληρονόμοι των φυσικών προσώπων που δεν είναι εν ζωή και είχαν εισοδήματα το 2021.

Οι προαναφερόμενοι φορολογούμενοι υποβάλλουν καθόλα νόμιμα εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους μετά τις 30 Ιουνίου. Με τη διάταξη του νόμου όμως, για να έχουν έκπτωση, θα πρέπει η πληρωμή της δήλωσης να γίνει εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου, αφού φυσικά έχει υποβληθεί η δήλωση φόρου εισοδήματος. Θεωρούμε ότι ο περιορισμός της 29ης Ιουλίου θα πρέπει να αλλάξει, ειδικά εάν υπολογίσουμε το γεγονός ότι πολλές φορές δεν είναι επιλογή των εν λόγω φορολογουμένων να υποβάλλουν δήλωση μετά τις 30 Ιουνίου. Την ίδια αδικία ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν και όσοι φορολογούμενοι έχουν δηλώσεις ελέγξιμες, αφού όλοι μας γνωρίζουμε καλά ότι δεν είναι σίγουρο ότι τα εκκαθαριστικά αυτών των δηλώσεων θα είναι έτοιμα πριν τις 29 Ιουλίου.

Για να είναι δίκαιο προς όλους λοιπόν, θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να αφαιρεθεί το σημείο «μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός, την 29η Ιουλίου 2022» και να περιοριστεί στην καταληκτική ημερομηνία της πρώτης δόσης. Το κίνητρο της εφάπαξ πληρωμής πρέπει να ισχύει για όλους που θα υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους.

Η επόμενη ευχάριστη έκπληξη έχει να κάνει με το γεγονός ότι επιτέλους διορθώνεται η τεράστια αδικία που είχαμε επισημάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό στο άρθρο μας «Ο κωδικός 781και τα αναδρομικά του 2017». Σε εκείνο το άρθρο ήμασταν οι πρώτοι που πρότειναν το αυτονόητο. Είχαμε προτείνει να μην επιβάλλεται πρόστιμο στην εκπρόθεσμη δήλωση που δεν δημιουργεί διαφορά χρεωστικού φόρου. Η πλειονότητα αυτών των δηλώσεων ήταν μηδενικές, για αυτό δεν είχαμε θέσει το ζήτημα του φόρου έως 100 ευρώ, όμως το είχαμε θέσει με κάθε τρόπο δημόσια, γιατί η αδικία ήταν προφανής. Από τότε πέρασαν σχεδόν 9 μήνες και επιτέλους το ζήτημα τακτοποιείται. Σύμφωνα με την τροπολογία δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 54 του Ν. 4174/2013, τα 100 ή 250 ή 500 ευρώ δηλαδή, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή, σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως εκατό ευρώ.

Βέβαια, η εν λόγω τροπολογία δεν θα ισχύει αναδρομικά, άρα οι συνταξιούχοι που πέρυσι πλήρωσαν τα εν λόγω πρόστιμα για τις τροποποιήσεις που έκαναν για τα έτη 2015-2016-2017, κ.λπ., δεν θα λάβουν πίσω τα χρήματα που πλήρωσαν για πρόστιμα των εν λόγω δηλώσεων. Σύμφωνα με το άρθρο του ψηφισμένου νόμου, τα πρόστιμα διαγράφονται ή επιστρέφονται εάν έχουν πληρωθεί, μόνο εάν δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ή εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής. Πέρυσι, λόγω των αναδρομικών του έτους 2020, οι φορολογούμενοι που έκαναν τροποποιητικές ήταν εκατοντάδες χιλιάδες. Αντίστοιχα, μεγάλο μέρος αυτών είχαν πέσει στην παγίδα αυτών των προστίμων. Πόσοι όμως άραγε από αυτούς μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν προσφυγή για τα εν λόγω πρόστιμα; Θεωρούμε ελάχιστοι… Εκεί ίσως αιτιολογείται η καθυστέρηση της αποδοχής της πρότασής μας, ότι δηλαδή τα «κατοστάρικα» ήταν ουκ ολίγα. Από την άλλη, ενδεχομένως κάποιοι φορολογούμενοι θα την γλίτωσαν, επειδή ακόμα δεν έχουν βεβαιωθεί τα εν λόγω πρόστιμα, όμως δεν είναι άδικο να την πληρώνει έστω και ένας από ένα τυχαίο γεγονός βεβαίωσης προστίμου, επειδή η Δ.Ο.Υ. που ανήκει ήταν πολύ γρήγορη στη βεβαίωση;

 

Πηγή: www.e-forologia.gr/ αρ.: Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΥΖΥΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ

Είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στην περίπτωση  απασχόλησης συζύγου;

Σε μια ατομική επιχείρηση μπορεί να εργάζεται η σύζυγος του επιχειρηματία χωρίς να είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ και χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο προστίμου ως ανασφάλιστη εργασία;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ΑΝ 1846/1951 στην οποία προστέθηκε η διάταξη του   > άρθρου 1 του Ν. 1759/1988 , η ασφάλιση συζύγων και συγγενών α’ και β’ βαθμού σε ατομικές επιχειρήσεις  είναι υποχρεωτική και όχι αυτοδίκαιη.

Αυτό σημαίνει ότι για να αρχίσει και να τελειώσει η ασφαλιστική σχέση των προσώπων αυτών, θα πρέπει να αναγγελθεί στο Ίδρυμα η έναρξη και η διακοπή της απασχόλησης  από το απασχολούμενο πρόσωπο ή από τον αποδέκτη των υπηρεσιών του. Προϋπόθεση βεβαία της έναρξης ή της διακοπής είναι η διαπίστωση της έγγραφα αναγγελθείσας απασχόλησης ή της διακοπής οπό τα όργανα του Ιδρύματος (  > εγκ. ΙΚΑ 93/1996 ).

Επομένως στην προκειμένη περίπτωση του ερωτήματος  εφόσον δεν αναγγελθεί η απασχόλησή της συζύγου  τότε δεν υπόκειται σε ασφάλιση και σε ενδεχόμενο έλεγχο εφόσον πληρούνται τις προϋποθέσεις είναι καλυμμένος ο εργοδότης.

 

Σημείωση: Τα παραπάνω αφορούν ατομικές επιχειρήσεις.

 

Πηγή: www.e-forologia.gr