Επαφές του προέδρου της ΟΒΥΕ, στην ΔΕΘ.

Επαφές του προέδρου της ΟΒΥΕ, στην ΔΕΘ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, Δημήτρης Βαργιάμης, το Σάββατο 26/8, συμμετείχε στη συνάντηση των παραγωγικών φορέων Βορείου Ελλάδας(Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Τεχνικό & Οικονομικό Επιμελητήριο, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης – ΟΒΣΘ & Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης) με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα. 

 Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, παρουσία υπουργών, αν. Υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης. Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων- μεταξύ άλλων – ανέλυσαν τα ιδιαίτερα και διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις – μεσαίες και μικρές, όπως φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές, ρευστότητα και αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ & γενικός γραμματέα του ΒΕΘ(Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης), Δημήτρης Βαργιάμης, κατέθεσε στον Πρωθυπουργό υπόμνημα με προτάσεις του ΒΕΘ. 

Ακολούθως στο πλαίσιο των επαφών του, ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, συμμετείχε μαζί με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, σε συνάντηση με την υφυπουργό Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου, στην έδρα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, τη Δευτέρα 4/9/17. 

Στη συνάντηση αυτή, πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΒΕΘ, ανέλυσαν τα μείζονα οικονομικά προβλήματα των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων.

Επίσης, ο κος Βαργιάμης, έθεσε στην υφυπουργό την ανάγκη ορθής διαχείρισης των μητρώων και ειδικότερα του μητρώου τεχνικών επαγγελμάτων προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος, ενώ,  πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ακόμη ένα μητρώο- συντελεστών φυσικού αερίου, που θα λειτουργήσει υπέρ της νόμιμης δραστηριότητας, υπέρ του κράτους, της

οικονομίας και της κοινωνίας. Επιπλέον, ο πρόεδρος, έθεσε στην υφυπουργό Οικονομικών το θέμα των υψηλών προστίμων – παραβόλων που πληρώνουν οι επαγγελματίες τεχνικών επαγγελμάτων προκειμένου να θεωρήσουν τις επαγγελματικές τους άδειες, επισημαίνοντας την ανάγκη δραστικής μείωσης των παράβολων αυτών. 

Οι επαφές του προέδρου συνεχίστηκαν και την Παρασκευή 8/9/17, όπου και συναντήθηκε με το γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Ρήγα, στα γραφεία της ΟΒΣΘ(Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης).

Ο πρόεδρος εκπροσωπώντας τον κλάδο, επεσήμανε και ανέλυσε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο αδειούχους ενεργός επαγγελματίας υδραυλικός. Συγκεκριμένα ανέφερε :

1. Την αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που διογκώνεται σε βάρος των αδειούχων ενεργών υδραυλικών.
2. Την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών.
3. Το ανεπαρκές εκπαιδευτικό σύστημα.
4. Την άμεση ανάγκη μείωσης ή κατάργησης των υπέρογκων προστίμων – παραβόλων για τη θεώρηση της άδειας του υδραυλικού.

Τέλος, ο πρόεδρος, κατέθεσε στο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, υπόμνημα της ΟΒΥΕ σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, και τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης, που δίνουν οι επαγγελματίες αδειούχοι υδραυλικοί. 

Επίσης, την Κυριακή 10/9, ο πρόεδρος, εκπροσωπώντας τον κλάδο συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα Στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, Λόη Λαμπρινιάδη, όπου μεταξύ των άλλων, του επεσήμανε τις ελλείψεις που υπήρχαν και συνεχίζουν στο πρόγραμμα Εξοικονομώ, καταθέτοντας ταυτόχρονα σχετικό υπόμνημα της ΟΒΥΕ, με προτάσεις για ένα καλύτερο και ουσιαστικό πρόγραμμα σε όφελος πάντα, των καταναλωτών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Τη Δευτέρα, 11/9, ακλούθησε μία ακόμη συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, Αναστάσιο Πετρόπουλο, στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος, εκπροσωπώντας το ΒΕΘ. Στη συνάντηση αναλύθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα των εργασιακών σχέσεων το ασφαλιστικό, ενώ κατατέθηκε υπόμνημα του ΒΕΘ.  Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, Δημήτρης Βαργιάμης, πρότεινε στον υφυπουργό Εργασίας, Α. Πετρόπουλο, τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα που θα καταγράφει τις εργασιακές ανάγκες των επιχειρήσεων, θα αναλύει αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, έτσι ώστε να υπάρχουν δεδομένα – στοιχεία, που θα καθορίζουν τη λήψη αποφάσεων για τη διαμόρφωση επιδοτούμενων προγραμμάτων εργασίας ή και νέων σχολών στην επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και γενικότερα. 

Οι επαφές του προέδρου, Δημήτρη Βαργιάμη συνεχίστηκαν, και κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας – Δευτέρα 11/9 – συμμετείχε εκπροσωπώντας το ΒΕΘ, σε ημερίδα της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, αναλύθηκαν προοπτικές οικονομικής συνεργασίας με χώρες που μετέχουν στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. 

Τέλος, την Παρασκευή 15/9, ο πρόεδρος, συμμετείχε σε συνάντηση του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας- ΓΣΕΒΕΕ, Γεωργίου Καββαθά, στο πλαίσιο συμμετοχής της ΓΣΕΒΕΕ στη ΔΕΘ, με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) κα. Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, με αντικείμενο συζήτησης την πορεία της οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Β. Ελλάδα