Δελτίο τύπου ΟΒΥΕ για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 5/6/2022 
 
Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα Περιβάλλοντος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θεσμοθέτησε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η Γη εκπέμπει ένα επείγον τριπλό σήμα “SOS”. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εξελίσσεται σε τρία μέτωπα: το κλίμα θερμαίνεται πολύ γρήγορα χωρίς να αφήνει περιθώρια
να προσαρμοστούν αποτελεσματικά οι άνθρωποι και η φύση.

Η απώλεια της βιοποικιλότητας, σε συνδυασμό με άλλες πιέσεις έχουν οδηγήσει περίπου ένα εκατομμύριο είδη αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της εξαφάνισης, ενώ η ρύπανση συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα, τη γη και το νερό μας.

Στο πλαίσιο του πρόσφατου Stockholm+50 Leadership Dialogue, πενήντα χρόνια μετά την ιστορική σύνοδο που έλαβε χώρα στη Σουηδική πρωτεύουσα, όταν για πρώτη φορά ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής και των απειλών του περιβάλλοντος μπήκαν δυναμικά στη διεθνή
ατζέντα, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για άμεση δράση και ουσιαστικές αλλαγές.

Εν μέσω μίας κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις νέες πλανητικές
προκλήσεις.

Ειδικότερα, εντός των προτάσεων που κατατέθηκαν – στο πλαίσιο του «Stockholm+50» – συμπεριλαμβάνεται και η εξής: «Η επιτάχυνση των μετασχηματισμών σε όλους του κυρίαρχους τομείς, όπως τα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό, τα κτίρια, ο κατασκευαστικός κλάδος και η
κινητικότητα».

Συνεπώς, οι προτάσεις της ΟΒΥΕ, που έχουν κατατεθεί κατ’ επανάληψη, και με το παρόν παρατίθενται εκ νέου, είναι εξίσου σημαντικές αλλά και επίκαιρες.
Προτάσεις :

 δημιουργία κανονισμού για τις εγκαταστάσεις θέρμανσης ύδρευσης και αποχέτευσης(βιολογικοί καθαρισμοί).

 δημιουργία και θέσπιση κανονισμού για τον καθαρισμό των δικτύων θέρμανσης, τα οποία εξοικονομούν έως και 40% ενέργεια όταν καθαριστούν από τα οξείδια του σιδήρου και από τα άλατα.Η προαναφερθείσα επαγγελματική δραστηριότητα (καθαρισμός δικτύων θέρμανσης) είναι υποχρεωτική σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

 Ορθή διαχείριση των λυμάτων και των όμβριων υδάτων μέσα από ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο.

Οι προαναφερθείσες προτάσεις έχουν ως βασικό άξονα : την προστασία της δημόσιας υγιεινής και του περιβάλλοντος.

Οι Εγκαταστάσεις λοιπόν, πρέπει να είναι ενεργειακά ωφέλιμες αποδοτικές και φιλικές για το Περιβάλλον.

Η δημιουργία και η θέσπιση των προαναφερθέντων κανονισμών, πρέπει να είναι αφετηρία ούτως ώστε να υπάρξει ένα σύγχρονο και ποιοτικό πεδίο κατασκευών, που θα συνδράμει υπέρ της εξοικονόμησης και της προστασίας του Περιβάλλοντος.

Ολοκληρώνοντας, είναι ανάγκη να ανοίξει διάλογος στη χώρα για τις εγκαταστάσεις – κατασκευές των κτιρίων.