ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ : το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δικαίωμα….

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ : το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δικαίωμα….

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ 22/3/2023

Η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (ΟΗΕ 1992), έτσι ώστε να υπενθυμίζεται ότι ο πολύτιμος φυσικός πόρος-νερό, δεν είναι ανεξάντλητος.

Φέτος, όσο ποτέ άλλοτε, είναι φανερή η ανάγκη διασφάλισης του πόσιμου νερού, καθώς οι επιπτώσεις από την καλπάζουσα κλιματική αλλαγή και την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, καθιστούν την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων δύσκολη.

Στην  χώρα μας,  μέσω   Ν/Σ του Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  που ψηφίστηκε επί της αρχής,  χθες 21/3/2023, κατά πλειοψηφία,  ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ενός από τα σημαντικότερα αγαθά.

Μάλιστα,  χωρίς να προηγηθεί επαρκής  διαβούλευση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.),  και την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), επιχειρείται η ένταξη των Δ.Ε.Υ.Α. στην εποπτεία της Ρ.Α.Α.Ε.Υ(Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων), η οποία δύναται  να  κοστολογεί και να  τιμολογεί το νερό.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δικαίωμα, και τα δικαιώματα δεν παραχωρούνται και πολύ περισσότερο δεν “πωλούνται”.

Ο αγώνας λοιπόν για αυτό το πολύ σημαντικό αγαθό,  πρέπει να είναι συνεχής, τόσο όσον αφορά στην ορθή διαχείρισή του και στην ορθολογική του χρήστη, όσο και στην  μη ιδιωτικοποίησή του.

Στο σημείο αυτό,  αξίζει να αναφερθεί και να σημειωθεί ο αγώνας των Δ.Ε.Υ.Α. και οι κινητοποιήσεις, που πραγματοποιούν έτσι ώστε να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Στον αγώνα αυτό,  ο κλάδος των αδειούχων υδραυλικών είναι αλληλέγγυος.

Η ελληνική Πολιτεία οφείλει, να διασφαλίσει την πρόσβαση στο  πόσιμο νερό και στο νερό χρήσης το σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Ταυτόχρονα μέσα από  το εκπαιδευτικό σύστημα και την παρεχόμενη γνώση, να διαμορφώσει μια διαφορετική κουλτούρα χρήσης και διαχείρισης του νερού. Η προώθηση και  μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων, έξυπνων συστημάτων εξοικονόμησης νερού, αλλά και της  επαναχρησιμοποίηση  του νερού, θα διαμορφώσει ένα διαφορετικό περιβάλλον στην προσπάθεια εξοικονόμησης υδάτινων πόρων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεκάδες, μεγάλοι Δήμοι στην Ευρώπη  «επαναδημοτικοποιούν» το νερό, μετά τις αρνητικές επιπτώσεις και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ιδιωτικοποίηση του.

Επιπροσθέτως,  υπενθυμίζεται ότι  ο κλάδος των αδειούχων εργολάβων υδραυλικών σχετίζεται με το νερό σε τακτική βάση μέσω των υδραυλικών κ.α. εγκαταστάσεων, και στόχος του,  είναι,  η συνεχής ενημέρωση των καταναλωτών για εξοικονόμηση,  αλλά και η προώθηση έξυπνων συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η ΟΒΥΕ, επίσης,  μέσα από δράσεις και συνέδρια,  που αναφέρονται στη διαχείριση του νερού και στους υδάτινους πόρους ενημερώνει τα μέλη της και το κοινωνικό σύνολο για την αξία αυτού του πολύτιμου αγαθού. Και ασφαλώς,  το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό  στην πράξη.