ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΒΥΕ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τη  μικρό-μεσαία επιχειρηματικότητα, τους αυτοαπασχολούμενους  και την  εργατική τάξη της χώρας αντιμέτωπη με μια σειρά συσσωρευμένων  και οξυμένων  προβλημάτων.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού, οι καθημερινές ανατιμήσεις και η ακρίβεια –γονατίζουν  τα  εισοδήματα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το «προεκλογικό κρεσέντο» υποσχέσεων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μάιου.

Δυστυχώς,  το πολιτικό προσωπικό της χώρας δείχνει να μην μπορεί να κατανοήσει τα  καθημερινά   προβλήματα της κοινωνίας, αλλά και τα δομικά  & θεσμικά  προβλήματα, τα οποία χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις με απώτερο στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και του κοινωνικοοικονομικού γίγνεσθαι.

Η χώρα χρειάζεται μια ριζική «ανασυγκρότηση» σε πολλούς τομείς με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη των πολλών, τη διάτρηση των ΜμΕ(Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις)  μέσα από ενισχυτικές δράσεις  αυτών,  με ταυτόχρονο χτίσιμο δομών και με μια ουσιαστική και μεγάλη  τομή,  που πρέπει να γίνει άμεσα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, έτσι ώστε, να    δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, να αυξηθεί το ΑΕΠ, αλλά και να δημιουργηθούν οι όροι  και οι προϋποθέσεις για δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου.

Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα  του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ(ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ),  η ανεργία στους νέους δε μειώθηκε επειδή άνοιξαν νέες θέσεις εργασίας, αλλά λόγω μετανάστευσης αυτών σε χώρες του εξωτερικού.

H άνθηση του σοβαρού κοινωνικού φαινομένου «brain drain» τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποτελεί τροχοπέδη για την υγιή ανάπτυξη της χώρας.

Επίσης, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ(Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης),  που είδε το φως της δημοσιότητας  πριν λίγες ημέρες, ο πληθωρισμός συρρικνώνει  το  πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα στη χώρα μας και περιορίζει αισθητά την αγοραστική δύναμη των μισθωτών .

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην πρώτη τετράδα των χωρών του ΟΟΣΑ με τη μεγαλύτερη «βουτιά» των πραγματικών μισθών, απόρροια της εκτόξευσης της ακρίβειας και της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης.

Ως εκ τούτων, λόγω και της προεκλογικής περιόδου που διανύει η χώρα,  το πολιτικό προσωπικό οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά  – αν και εφόσον επιθυμεί- να δοθεί προοπτική στη χώρα  με την ουσία των προβλημάτων, και όχι μόνο με την προβολή στα ΜΜΕ(ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ)-  με  κυρίαρχο ζήτημα τη νομή και τη διανομή της πολιτικής εξουσίας.

Το πολιτικό προσωπικό,  οφείλει να δώσει λύσεις και όχι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Το Δ.Σ.,  της ΟΒΥΕ,  χαιρετίζει την εργατική Πρωτομαγιά και απευθύνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλες και όλους τους εργαζόμενους,   τους  μικρούς επαγγελματίες, τις ΜμΕ,  και αυτοαπασχολούμενους, και υπογραμμίζει τη σημασία  ενός συνεχούς αγώνα   για δίκαιη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, οικονομική δημοκρατία, «ασφάλεια», ισονομία και ισότητα.

Η εργασία είναι δικαίωμα και,  πλέον,  μείζων  ανάγκη για επιβίωση.

 

 

 

 

1η δημοσίευση 28/4/2023 13:46 Γ.Τ. ΟΒΥΕ